Bejelentést tett a MET Csoport, LNG-tankerhajót vásároltak

2024.09.30. 18:30
Követve a vállalat cseppfolyósított földgázzal kapcsolatos növekedési stratégiáját, a svájci központú MET Csoport partnerségi megállapodást kötött első LNG-hajójának megépítéséről a Celsius Csoporttal. A tankerhajót a tervek szerint 2027-ben szállítják le.

Az üzemanyag-hatékony és modern LNG-tankerhajó, amelyet a China Merchants Heavy Industry (Jiangsu) épít, a MET Csoport egyre növekvő LNG-tevékenységét támogatja majd – olvasható a vállalat közleményében. 

A projektben a MET partnere a Celsius, a hajózási piac egyik vezető tulajdonosi és üzemeltető vállalata, amely fenntartható infrastrukturális befektetésekre és a tengerészeti iparban rejlő különleges lehetőségekre összpontosít.

Amerikai földgáz érkezhet

A vállalat tájékoztatása szerint a hajó megvásárlása segíti a MET Csoport stratégiáját, miszerint diverzifikált forrásokból kívánja cseppfolyósított földgázzal ellátni az ügyfeleit. A stratégia része egyebek mellett a Shell-lel nemrég aláírt megállapodás is, amelynek

értelmében a MET 2027-től tíz éven át amerikai LNG-t vásárol.

A vállalat Európa egyik földrajzilag legváltozatosabb LNG-importstruktúrájával rendelkezik, hosszú távú visszagázosítási kapacitással Németországban, Horvátországban és Spanyolországban. A cégcsoport 8 különböző országba importál a Földközi-tenger térségében, Északnyugat-Európában és az északi régióban. A MET Csoport tavaly több mint harminc LNG-szállítmányt importált Európába.

Lakatos Benjamin, a MET Csoport elnök-vezérigazgatója elmondta: „Nagy örömünkre szolgál, hogy LNG-tevékenységünkben elértük ezt a mérföldkövet, a Celsiusszal partnerségben. Hiszünk abban, hogy az LNG fontos szerepet játszik az európai energiaátmenetben.”

Jeppe Jensen, a Celsius elnök-vezérigazgatója hozzátette: „Nagyon örülünk, hogy tovább bővíthetjük jelenlétünket az LNG-iparban modern és üzemanyag-hatékony tankerhajókkal, amelyek a lehető legalacsonyabb szállítási költséget biztosítják. Örömmel lépünk partnerségre a MET Csoporttal, és támogatjuk a vállalatot ambiciózus LNG-stratégiájának megvalósításában. A hatékonyan működő LNG-hajók kulcsfontosságúak az energiaátmenetben, mivel az LNG a zöldátmenetet segítő legfontosabb üzemanyag.”

Lakatos Benjaminnal, a MET Csoport elnök-vezérigazgatóval készült korábbi interjúnk az alábbi linken érhető el.