A Pénzügyminisztérium megerősítette, nem változtat a kormány a nyugdíjrendszeren

2024.09.30. 09:38
Nem változtat a kormány a nyugdíjrendszeren. A Pénzügyminisztérium szerkesztőségünknek válaszolva azt írta, a kabinet nem ért egyet az Európai Bizottság által felkért szakértő javaslataival.

Hátraarcot vett a kormány, ugyanis ígérete ellenére mégsem változtat a nyugdíjrendszeren – írja a Népszava.

A lap megkereste a Pénzügyminisztériumot is ezzel kapcsolatban, akik elmondták, hogy a kormány nem tervez változást a nyugdíjrendszerben, a nyugdíjak értékállóságát megőrzi, a 13. havi nyugdíjakat pedig kifizeti. Az Európai Bizottság „nyomására” felkért szakértő javaslataival a kormány nem ért egyet, azokat nem támogatja.

Az Index ez ügyben megkereste a Pénzügyminisztériumot, amely közölte:

A kormány nem tervez változást a nyugdíjrendszerben, a nyugdíjak értékállóságát megőrizzük, a 13. havi nyugdíjakat kifizetjük. Az Európai Bizottság nyomására felkért szakértő javaslataival a kormány nem ért egyet, azokat nem támogatja.

A HVG korábban arról írt, hogy a kormány vállalta az Európai Bizottság felé, hogy nyugdíjreformot hajt végre a helyreállítási pénzekért cserébe. Ennek érdekében elkészítették és 2022 májusában benyújtották a Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervet, amelyet az Európai Bizottság elfogadott.

A terv kilenc pontja közül a „Demográfia és köznevelés” fejezet foglalkozott a nyugdíjreformmal, különös tekintettel a nyugdíjrendszer fenntarthatóságának és megfelelőségének javítására.

A dokumentumban az állt, hogy a kormány jogszabályt módosít, amelynek célja a költségvetés közép- és hosszú távú fenntarthatóságának biztosítása, illetve az alacsonyabb jövedelmű nyugdíjasok ellátásának javítása. A tervek szerint a reform három szakaszban készülne el, és a nyugdíjrendszer módosítását célzó törvény 2025. március 31-én lépne hatályba. Ennek érdekében a jogalkotási folyamatnak már el kellett volna kezdődnie.

Az OECD már elkészítette az első lépést jelentő jelentését, amely a nyugdíjrendszer fenntarthatósági kihívásaira kínált szakpolitikai lehetőségeket vizsgálta. A reform második szakasza, amely idén június 30-ig tartott volna, a kormány által létrehozott munkacsoport által jóváhagyott szakpolitikai javaslatok megvitatását célozta volna a gazdasági és szociális partnerek bevonásával. A Népszava értesülései szerint a hazai szakértők készen álltak a problémák felvázolására és megoldási javaslatok kidolgozására, azonban a Pénzügyminisztérium válasza szerint ezek az intézkedések már okafogyottá váltak.

Már egyeztettek a jövő évi nyugdíjakról

Korábban arról számoltunk be, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter közösségi oldalán ismertette, hogy többek között a jövő évi nyugdíjakról is egyeztetett a költségvetési munkacsoport szeptember eleji ülésén. 

Mint írta, a kormány januárban nyugdíjat emel, majd februárban a 13. havi nyugdíjat is kifizeti.

A tavalyi 18,5 százalékos és az idei 6 százalékos nyugdíjemelés után a 2025-ös költségvetésben is biztosítjuk a januári emeléshez szükséges forrásokat, amelynek mértéke az éves várható inflációval megegyezően 3,2 százalék körül alakulhat. Jövő februárban már ötödik alkalommal fizetünk 13. havi nyugdíjat

– számolt be a nyugdíjról írt Facebook-bejegyzésében Varga Mihály.