Karácsony Gergelyék nagy bejelentést tettek, új elektromos buszok érkeznek Budapestre

2024.10.03. 19:49
Hetven korszerű, környezetbarát, alacsonypadlós, légkondicionált, teljesen elektromos meghajtású, BYD márkájú autóbusszal bővül a budapesti járműpark 2026 tavaszától – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

A BKK közölte, hogy az ötven szóló és húsz csuklós elektromos autóbusz annak köszönhetően állhat forgalomba, hogy két, a lejáró járatüzemeltetési szolgáltatási szerződés megújítására vonatkozó közbeszerzést is eredményesen folytatott le a BKK. Mindkét tenderen az ArrivaBus Kft. nyert, és csütörtökön két 12 éves szerződést írtak alá.

Az autóbuszok 2026 tavaszától kezdve, ütemezetten állnak forgalomba.

 Emellett a buszok általános üzemeltetésén kívül a járművek karbantartása és a járművezetők alkalmazása mellett az elektromostöltő-infrastruktúra kialakítását és üzemeltetését is a szolgáltató biztosítja majd.

A 70 autóbusz a BYD nevű kínai vállalatól érkezik, amely azzal került be a hírekbe az utóbbi hónapokban, hogy Szegeden fog építeni egy nagy gyárat.  A közlemény szerint az új buszok elsősorban a főváros belső területeit átszelő, meghatározó vonalakon közlekednek majd. 

Midi autóbuszok és villamosok is érkeznek

A közleményben arra is kitértek, hogy az új megállapodások az ArrivaBus Kft. által 2015 óta 240 autóbusszal teljesített, 2025-től ütemezetten lejáró szolgáltatási szerződésekben foglalt feladatai egy részének ellátását biztosítják.

A tervek között szerepel még 20 teljesen elektromos meghajtású Midi autóbusz üzemeltetésére szóló szolgáltatói megállapodás megkötése is, amelyre a közbeszerzési eljárás folyamatban van. Közölték még, hogy a jövőben 51 modern, alacsonypadlós és légkondicionált CAF-villamos érkezik Budapestre, és azon dolgoznak, hogy további száz új, korszerű villamossal, valamint 160 környezetbarát, alacsonypadlós trolibusszal bővüljön a flotta.

Karácsony Gergely azt írta az érkező elektromos buszokról a Facebookon, hogy ez korszakváltás a fővárosi közösségi közlekedésben. 

A cél továbbra is egy tisztább levegőjű, élhetőbb Budapest megteremtése, ezért fejlesztjük folyamatosan a fővárosi járműflottát

– közölte.