Kibocsátották a 30 ezer forintos érmét

2024.10.06. 20:15
Különleges emlékérméket bocsátott ki a Magyar Nemzeti Bank az aradi vértanúk tiszteletére: ezüst 30 ezer forintos érme mellett annak színesfém 7500 forintos változatát és Batthyány Lajos tiszteletére a 200 forintos forgalmi érme emlékváltozatát.

A különleges kétszáz forintos pénzérme egymillió példányban kerül forgalomba, míg az ezüst emlékérmék hatezer, a színesfém változatok nyolcezer példányban. Az emlékérméket Kósa István éremművész, a kétszáz forintos megújult tematikai oldalát Kovács Zoltán szobrászművész tervezte – ismertette a jegybank közleményében. 

Az új kétszáz forintosok névértékes oldala megegyezik a jelenleg forgalomban lévő érme címletoldalával, a tematikus oldalon azonban a megszokott Lánchíd-ábrázolás helyett lent, a peremig kifutóan gróf Batthyány Lajos mellképe látható, amely Barabás Miklós olajfestménye alapján készült. Az érme technikai paramétereiben megegyezik a készpénzforgalomban használt bimetál érmékkel, a lakosság a mindennapi vásárlások alkalmával találkozhat majd velük. A Magyar Pénzverő Zrt. értékesítési csatornáin keresztül 2024. október 7-től vásárolható meg az egymillióból az első napi 12 ezer darab díszcsomagolásban. 

A „Batthyány Lajos és a 13 aradi vértanú” megnevezéssel 30 000 forint névértékű ezüst és 7500 forint névértékű színesfém emlékérme a készpénzforgalomban nem játszanak szerepet. Az ezüst és színesfém változatok éremképileg megegyeznek, mindössze az értékjelzésük tér el – ismerteti az MNB.

Az ezüst 30 ezres emlékérme a rendelkezésre álló készlet függvényében a kibocsátást követő három hónapig, a színesfém változat pedig egy évig névértéken vásárolható meg, a kibocsátást követő első munkanaptól, azaz 2024. október 7-től az érméket gyártó és forgalmazó Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában, illetve webáruházán keresztül – tudatta a jegybank.