Nemzetgazdasági Minisztérium: Budapesten lakhatási probléma alakult ki

2024.10.07. 12:46
A Nemzetgazdasági Minisztérium hétfőn reagált a 26 turisztikai szervezet által megfogalmazott azon közleményre, amelyben azt írták, elutasítják a rövid távú lakáskiadás teljes betiltását Budapesten, mert a tiltás csak még nagyobb káoszt teremtene az egyébként is megbolydult ingatlanpiacon.

A 26 turisztikai szervezet által megfogalmazott közleménnyel kapcsolatban a Nemzetgazdasági Minisztérium leszögezi, hogy Budapesten lakhatási probléma alakult ki, amely különösen sújtja a fiatalokat és fiatal családosokat.

Ezért a kormány az Airbnb-szabályozás felülvizsgálatát – hozzájárulva a lakásvásárlással és lakásbérléssel kapcsolatos problémák kezeléséhez – elsődleges prioritásként lakhatási kérdésnek tekinti – közölte hétfőn a Nemzetgazdasági Minisztérium. 

Ebből kiindulva a kormány csak Budapesten kívánja szigorítani a rövid távú lakáskiadás szabályozását.

Mint írták, ez egyúttal azt is jelenti, hogy a tervezett intézkedések a vidéki turisztikai célú rövid távú lakáskiadókat nem érintik, a kialakítás alatt lévő új szabályozás semmilyen módon nem befolyásolja tevékenységüket.

A Nemzetgazdasági Minisztérium hangsúlyozza, a kormány továbbra is együttműködik a szektor valamennyi szakmai szervezetével, és elkötelezett az élénk szakmai párbeszéd fenntartása mellett.

Harcba szálltak a szakmai szervezetek

Mint megírtuk, a rövid távú lakáskiadás esetében a teljes tiltás és a jelenlegi szabályozás közötti kompromisszumot javasolták a hazai turisztikai szakmai szövetségek a kormány számára. Huszonhat szakmai szervezet közös szakmai álláspontot alakított ki az ügyben, amit az új Fővárosi Közgyűlés megalakulásának apropóján tettek közzé a turizmus.com-on.

A hétfőn megjelent állásfoglalás szerint a rövid távú lakáskiadás egyfelől lakhatási, szociális, másfelől turisztikai kérdés. A turisztikai célú rövid távú lakáskiadás egy budapesti, azon belül is a belső fővárosi kerületeket érintő ügy, sem a külső kerületekben, sem a vidéki városainkban nem vet fel kérdéseket.

Az amúgy is megbolydult ingatlanpiacon és azon belül az albérleti piacon tovább fokozná a káoszt, ha egyes kerületekben tilos lenne, míg más kerületekben engedélyezett maradna a rövid távú lakáskiadás

– fogalmaztak a szakmai szervezetek a közös szakmai álláspontjukban. Hangsúlyozták, hogy a főváros turizmusának szüksége van a „sharing economy” modellben működő szálláshelyekre, az ide érkező vendégek kifejezetten kedvelik az ilyen típusú szállásokat, összhangban a „be like a local” trenddel. A teljes állásfoglalást itt olvashatja