Még mindig 400 felett az euró, kezdhetünk aggódni?

forint23
2024.10.07. 09:48
Abban reménykedtünk, hogy csak rövid ideig lesz 400 forint felett az euró, de nem így lett: már napok óta a lélektani határ felett ragadt a fizetőeszközünk. A Közel-Keleten dől el a magyar deviza sorsa.

Habár a közel-keleti háborús események úgy tűnhetnek, hogy tőlünk igencsak távol vannak, a hatásait már rövid távon is a bőrünkön érezzük. Az Irán által indított rakétatámadás hírére már aznap pánikba estek a tőzsdei kereskedők. Felszökött az olaj ára, estek a részvények, az arany árfolyama pedig mindenkori rekordját ostromolta.

Ahogy a geopolitikai konfliktusok elmérgesedésénél megszokhattuk, a dollár most is erősödésnek indult, a forint pedig hátraarcot vett.

A magyar fizetőeszköz a múlt hét közepén áttörte a 400-as szintet, és másfél éves mélypontjára zuhant.

A kérdés ekkor az volt, hogy ez a visszalépés mennyire átmeneti, mikor erősödhet vissza a rémálomszint alá a forint. Ezzel egyébként csütörtökön meg is próbálkozott a magyar deviza, de csak ideig-óráig tudott visszakapaszkodni, azóta a lélektani határ rossz oldalán tanyázik. Már napok óta. Ezt a hetet is a 401-es szint felett kezdte az euróval szemben.

Amerikából sem várhatunk erősítést

A lapunknak nyilatkozó szakértők megerősítették, hogy a forint gyengülésében a geopolitikai feszültségek erősödése egyértelműen közrejátszott. Ezenkívül több tényező is okolható a magyar deviza gyengüléséért.

Az amerikai gazdaság erősségét jelző adatok, elsősorban a vártnál sokkal jobb munkaerőpiaci adatok a zöldhasú felértékelődéséhez vezettek, ami szintén hozzájárult ahhoz, hogy a magyar fizetőeszköz a 400 forintos árfolyam felett ragadt az euróval szemben pénteken

– világított rá Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója. Az elmúlt hetekben az eurózónából is kiábrándító adatok érkeztek, a növekedési aggodalmakat Christine Lagarde, az EKB elnöke is osztotta a hétfői beszédében.

Ezzel párhuzamosan Jerome Powell, a Fed elnöke a korábbinál némileg szigorúbb üzeneteket küldött, ami segítette a dollár erősödését is, mely hagyományosan nem tesz jót az olyan feltörekvő piaci devizáknak, mint a forint vagy a lengyel zlotyi.

Ez a legrosszabb forgatókönyv

Erősen kérdéses, hogy a piaci hangulat megnyugszik-e a héten. Ebben az esetben a forint az euró ellenében visszaerősödhet az elmúlt hónapokban megszokott 390–400-as sávba, amennyiben azonban a geopolitikai konfliktusok nem enyhülnek, akkor tartósan 400 feletti szinteket láthatunk a forint árfolyamában.

A közel-keleti konfliktus pedig nem látszik csillapodni, hétfő hajnalban rakétaesőt zudítottak Izraelre.

Tíz embert sebesítettek meg a Libanonból kilőtt rakéták az éjszaka folyamán az észak-izraeli Haifa és Tiberias városokban – közölte az izraeli mentőszolgálat a BBC hétfői jelentése szerint. A Hezbollah először intézett pusztító támadást Haifa izraeli kikötővárosa ellen, amely Észak-Izrael legnagyobb és az ország harmadik legnagyobb városa.

Mindez pedig a forint számára aggodalomra adhat okot, az sem kizárt, hogy a napokban eléri a 403-as ellenállást az euróval szemben.

Vasárnapi tőzsdei összefoglalónkban arról is beszámoltunk, hogy a közel-keleti konfliktus kiéleződésével elromlott a hangulat az európai tőzsdéken, ez pedig nem kímélte a BUX-indexet sem, amely a hét során közel 1 százalékkal került lejjebb. A blue chipek mindegyike minimális mértékű mínuszban végzett ezen a héten.

A héten több adat is mozgatja a forintot

Több piacbefolyásoló eseménnyel számolhatunk a héten, amelyekre érdemes odafigyelni:

  • Hétfőn érkezik a német gyáripari megrendelésekre vonatkozó adat és a magyar külkereskedelmi egyenleg. Németország a legnagyobb kereskedelmi partnerünk, ezért a várttól jelentősen eltérő adat a forint árfolyamára is hatással lehet.
  • Kedden a magyar költségvetési egyenlegre, az amerikai külkereskedelmi egyenlegre és a német gyáripari termelésre vonatkozó adat lehet piacbefolyásoló. Míg a költségvetési hiány alakulása közvetlenül hathat a forintárfolyamra, addig az amerikai külkereskedelmi egyenleg közvetetten a zöldhasú erősödésén/gyengülésén keresztül fejtheti ki hatását. A német gyáripari termelés, hasonlóan a megrendelésekhez, fontos a német és európai gazdaság állapotának megítélésében.
  • Csütörtökön a magyar és az amerikai fogyasztói árak alakulására és az amerikai friss munkanélküliek számára vonatkozó adatra figyelünk. Az inflációs és foglalkoztatottsági adatok közvetlenül befolyásolják a jegybanki kamatdöntésekkel kapcsolatos várakozásokat, és így a dollár értékét is. Az emelkedő kamatvárakozások a zöldhasú erősödéséhez szoktak vezetni. 

A nemrég megjelent, vártnál sokkal erősebb tengerentúli munkaerőpiaci adatok miatt talán a szokásosnál is kiemeltebben figyelhetik a befektetők az amerikai inflációs adatokat.

(Borítókép: Kolumbán Kitti / Index)