Felszívta magát a forint, a 400-as szint alá erősödtt az euróval szemben

2024.10.08. 17:27
Ismét a 400-as szint alá került az euró és a forint árfolyama kedd délután, miután az utóbbi hetekben átlépte a lélektani határt.

Mint arról korábban beszámoltunk, az elmúlt héten másfél éves mélypont alá esett a forint az euróval szemben. A geopolitikai konfliktusok elmérgesedésének hatására a dollár erősödésnek indult, a forint viszont lejmenetbe kapcsolt, amit Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője már múlt héten jelzett lapunknak. Akkor a szakértő azt sem tartotta kizártnak, hogy a forint eléri a 403-as szintet. 

A forint gyengülésében közrejátszottak még 

  • az eurózónából kiábrándító adatok érkeztek, a növekedési aggodalmakat Christine Lagarde, az EKB elnöke is osztotta a hétfői beszédében.
  • Ezzel párhuzamosan Jerome Powell, a Fed elnöke a korábbinál némileg szigorúbb üzeneteket küldött, ami segítette a dollár erősödését is, mely hagyományosan nem tesz jót a feltörekvő piaci devizáknak.

A minap szintén arról írtunk még, hogy már napok óta a lélektani határ felett ragadt a fizetőeszközünk. 

Kedd délután azonban beállt a fordulat: a forint nagyot erősödött a vezető devizákkal szemben, így ismét átlépett a 400-as lélektani határ alá. 

Délután 17.27-kor 399,55 forintba került egy euró a Tradingview árfolyamadatai szerint. 

Portfólió azt írta, hogy a globális inflációs kockázatok csökkenése miatt kibontakozó kedvező befektetői hangulatból tudott ma ekkorát profitálni a forint.  A kínai fiskális lazítás hiánya miatt azonban a nyersanyagárak zuhantak, miközben a közel-keleti kockázati indikátoraként működő olaj már több, mint 4 százalékot esett – tették hozzá.