Szépségápolási termékeket gyártó üzem nyílik Nyírbátorban

2024.10.09. 18:22
Nyírbátorban száz új munkahelyet hoz létre az Unilever, jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter a cég ügyvezető igazgatójával közösen. Az új üzemben, ahol 2026-tól Axe, Rexona és Dove termékek készülnek, évente 150 millió palack dezodort gyárt a vállalat három gyártósoron.

A beruházást szerdán jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Ács Tamás, az Unilever Magyarország ügyvezető igazgatója. Az új üzem a kormány támogatásával épül Nyírbátorban, és a mellé a háztartásvegyipari gyár mellé kerül, ahol a Domestos-, Flóraszept-, Szavo- és OMO-termékek készülnek − írta a VG.

Az új gyár mintegy 50 millió euróba kerül (ebből az állami támogatás 20 százalékot tesz ki), valamint az önerőből finanszírozott gépsorokhoz további 25 millió eurónyi forrásra lesz szükség. A járvány után fellendült a dezodorpiac, emiatt épül meg ez az Axe-, Rexona- és Dove-termékeket előállító gyár.

Az új nyírbátori egység száz munkahelyet teremt, és három gyártósoron zajlik majd a munka, így évente 150 millió palack dezodor készül. Ez lehet a negyedik legnagyobb Unilever-üzem, ahol a termelés 92 százaléka exportra megy, elsősorban a környező országok – Csehország, Románia, Lengyelország, Szlovákia, Ukrajna és Görögország – piacára.

Az építkezés 2024 őszén kezdődik, de a termelés várhatóan csak 2026 első felétől indul a kelet-magyarországi településen.

Büszkék vagyunk rá, hogy az Unilever egy magyarországi telephely mellett döntött a beruházás megvalósítására 

– mondta az Unilever Magyarország ügyvezető igazgatója. Szerinte Nyírbátor több okból is nagyszerű választás volt: a képzett munkaerő, a kedvező elhelyezkedés, az Unilever meglévő háztartásvegyipari gyára, valamint az itt elért kiemelkedő üzleti eredmények, jelentős tapasztalatok is kulcsfontosságúak lesznek az üzem sikerében.