Rossz hír az autósoknak, drágul az üzemanyag a hétvégén

2024.10.11. 14:41
Pénteken a 95-ös benzinért 597, míg a gázolajért 608 forintot kell fizetni literenként, ugyanakkor szombaton tovább nőnek az árak. Nincs jó passzban a forint, és drágult az olaj, így a közel-keleti konfliktusokat Magyarországon is megfizetjük.

Tovább emelkednek az üzemanyagárak: szombattól a benzin beszerzési ára bruttó 6 forinttal emelkedik, míg a gázolajért bruttó 5 forinttal fizetnek majd többet a kutak.

A holtankoljak.hu szerint azonban az előző áremelések kisebb mértékben kerültek érvényesítésre a kutakon megjelenő árakban. Pénteken az átlagos kiskereskedelmi árak az alábbiak szerint alakultak:

  • A 95-ös benzinért 597 forintot,
  • míg a gázolajért 608 forintot kell fizetni literenként.

Gyengült a forint, drágult az olaj

A nagykereskedelmi árakban az áremelést döntően két tényező befolyásolja:

  • Október elsején az izraeli hadsereg és a hivatalos iráni sajtó is megerősítette: Irán rakétatámadást indított Izrael ellen. A közel-keleti konfliktusok következtében – a Goldman Sachs szerint – az olajár hordónként 20 dollárral is emelkedhet. Csütörtökön tovább drágult az olaj – ahogy az Economx megírta –, a WTI-nyersolaj ára hordónként 74,94 dolláron állt a nemzetközi kereskedelemben 2,32 százalékkal erősödve, a Brent 2,35 százalékkal nőtt, 78,38 dollárra.
  • A drágulás annak is köszönhető, hogy forint is gyengült az elmúlt időszakban. Péntek reggel az euró jegyzése 400,98 forintra csökkent 401,40 forintról, a dolláré pedig 366,71 forintra esett 367,36 forintról, azonban összességében jelentősen gyengült a hazai fizetőeszköz az elmúlt hetekben.

Végezetül érdemes felidézni, hogy: „A Mol-csoport százmilliós beruházásokat hajt végre annak érdekében, hogy a tengertől elzárt Magyarország és Szlovákia ellátása ne egy vezetékre, hanem kettőre épüljön, és 2026 végére a vállalat maga dönthessen arról, hogy mennyi orosz és mennyi alternatív kőolajat dolgoz be finomítóiban” – mondta a Mol egyik vezetője a Reutersnek.

Mindeközben piaci forrásaink arról beszéltek, hogy Csehország nehéz helyzetbe kerülhet, ha nem hosszabbítják meg az orosz kőolajból finomított termékekre vonatkozó derogációt, és december 5. után nem jut elég termék a cseh piacra. A részletes elemzésünk az alábbi linken érhető el.