Hitelkiváltási programot indít a kormány, így csábítanák haza a magyar fiatalokat

2024.10.11. 17:24
A kormány diákhitelük kiváltásával segíti a külföldön élő diplomás magyar fiatalok hazatérését – jelentette be a Nemzetgazdasági Minisztérium pénteken. A tervezet értelmében a fiatalok önkéntes módon, saját döntésük alapján 2025. január 1-jétől élhetnek ezzel a lehetőséggel.

A Nemzetgazdasági Minisztérium pénteki közleménye szerint a kormány kiemelt célja a külföldön élő diplomás fiatalok hazatérésének támogatása.

Ezért egy olyan jogszabálytervezet társadalmi egyeztetése kezdődik pénteken, amely lehetőséget biztosíthat az EGT-államokban, valamint az Egyesült Királyságban felsőoktatási képzésben részt vevők számára, hogy

a tanulmányaik alatt felvett hiteleiket itthon kiváltsák, kedvezményes magyar diákhitellé alakítsák.

A tervezet értelmében a fiatalok önkéntes módon, saját döntésük alapján 2025. január 1-től élhetnek ezzel a lehetőséggel.

A Diákhitel Központ ugyanakkor köteles minden – ezt igénylő – külföldön diplomát szerző és azt követően Magyarországon munkát vállaló fiatal számára külföldi hiteltartozását maximum 10 millió forint erejéig előtörleszteni, amelynek révén az előtörlesztett hitel kedvezményes magyar diákhitellé alakul át.

A tervezet értelmében a külföldi képzés díjára felhasznált hitelt a kamattámogatott, vagyis az ügyfelek számára kamatmentes Diákhitel 2-vel, a szabad felhasználású hitelt a jelenleg 7,99 százalékos kamatú Diákhitel 1-gyel lehet kiváltani.

Mint írták, kiváltás esetén a diákhitelhez kapcsolódó kedvezményeket is igénybe vehetik a hazatérni vágyó fiatalok, így a gyermekvállaláshoz kapcsolódó tartozáselengedést, illetve törlesztés szüneteltetést és a munkáltatók által nyújtható, a Diákhitel 2 törlesztésére fordítható adó- és járulékmentes támogatást is.

A tervezet célja a külföldön diplomát szerző és diákhitellel rendelkező magyar állampolgárok magyarországi munkavállalásának ösztönzése, hogy a fiatalok a külföldön megszerzett tudást és tapasztalatot itthon, hazájuk javára hasznosítsák, és Magyarországon alapítsanak családot – áll a közleményben. 

Mint megírtuk, Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter pénteken jelentette be azt is, hogy „a kormány jövő héten elfogadja az Új lendület akciótervet, amely erőteljes bérkonvergenciát irányoz elő”. A kormányzat szerint Magyarország a gazdasági semlegességgel tudja elérni a jövőre várt 3–6 százalékos gazdasági növekedést.