Tovább emelkednek az árak a benzinkutakon

2024.10.14. 11:48
Kedden ismét emelkednek az üzemanyagárak. Jelenleg az aktuális átlagárak a múlt heti emelések után úgy alakultak, hogy a 95-ös benzinért 600, a gázolajért pedig 610 forintot kellett fizetni literenként. Most három forinttal tovább emelkedik a benzinár.

Kedden bruttó 3 forinttal emelkedik a benzin nagykereskedelmi ára, a gázolaj beszerzési ára azonban a hét elején nem változik – közölte a holtankoljak.hu. Hétfőn az aktuális átlagárak a múlt heti emelések után az alábbiak szerint alakulnak a kutakon:

  • a 95-ös benzinért 600,
  • a gázolajért pedig 610 forintot kellett fizetni literenként.

Ahogy azt pénteken megírtuk, jelenleg nincs jó passzban a forint, és drágult az olaj is, így a közel-keleti konfliktusokat Magyarországon is megfizetjük. Így már szombaton a benzin beszerzési ára bruttó 6 forinttal emelkedett, míg a gázolajért 5 forinttal kellett többet fizetni a kutakon.

A nagykereskedelmi árakban az áremelést döntően két tényező befolyásolja.

  1. Október elsején az izraeli hadsereg és a hivatalos iráni sajtó is megerősítette: Irán rakétatámadást indított Izrael ellen. A közel-keleti konfliktusok következtében – a Goldman Sachs szerint – az olajár hordónként 20 dollárral is emelkedhet.
  2. Illetve a drágulás annak is köszönhető, hogy a forint gyengült az elmúlt időszakban.