Így alakítja át a kormány az önkéntes nyugdíjpénztáras megtakarítások felhasználását

2024.10.14. 11:24
A magyar kormány meghirdette a gazdasági semlegességet, amelynek keretében 2025-ben három fő területre összpontosít, de továbbra is koncentrál az otthonteremtésre, emiatt a hosszú távú megtakarítások lakáscélú felhasználását is lehetővé teszik, aminek feltételeit is közölte a szaktárca.

A gazdasági semlegesség lehetővé teszi, hogy a magyar gazdaság 2025-ben 3–6 százalék közötti növekedést érhessen el. Ahhoz, hogy ezt az esélyt hazánk ki tudja használni, a kormány három kulcsterületre összpontosít: a megfizethető lakhatás és a gazdasági növekedésen alapuló gyors béremelkedés biztosítására, valamint a méretugrás elősegítésére a kis- és közepes vállalkozásoknál − olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium sajtóközleményében.

Az otthonteremtés generációkon átívelően a legfontosabb öngondoskodási kérdés a családok és a fiatalok számára. Ezért a kormány megszünteti a bürokratikus akadályokat annak útjából, hogy saját döntésük szerint, önkéntes alapon az emberek lakhatásuk megteremtésére használhassák fel megtakarításaikat.

A magyar kormány ezért egy kivételes lehetőséget kíván teremteni a magyar családok számára, hogy 2025-ben adómentesen, lakáscélokra, lakáshoz kapcsolódóan eszközölendő

felújításokhoz is felhasználható legyen az önkéntes nyugdíjpénztárakban az eddigiekben − saját és munkáltatói befizetésekből, valamint ezeken elért hozamokból és állami adójóváírásból − felhalmozódott megtakarítás.

Az intézkedés eredményeképpen, önkéntes alapon több mint 1 millió pénztártag és családja részére nyílhat meg annak lehetősége, hogy átlagosan a személyenként több mint 2 milliós számlaállománya terhére lakáscéllal felhasználja megtakarítása akár teljes részét is.

A felhasználás módjait is rögzíti a minisztérium

A javaslat társadalmi egyeztetése a mai napon kezdődik meg. A tervezet értelmében a megtakarítások felhasználására az alábbiak szerint lesz lehetőség:

  • a megtakarítások lakáscélú felhasználása egy extra, opcionális lehetőség, azaz arról az érintett saját belátása szerint, szabad választása alapján dönthet, ezáltal tovább erősítve az önrendelkezés jogát;
  • a megtakarítások felhasználására az érintetteknek 2025-ben átmenetileg, egyéves időtartamban van lehetőségük;
  • a lakáscélú felhasználás ebben az egy évben adómentesen vehető igénybe.

A javaslat lakáscélnak tekinti a hitelintézeti törvényben meghatározott lakáscélú hitel- vagy kölcsönszerződés törlesztésének, illetve önrészének támogatását, valamint a Magyarország területén fekvő lakások korszerűsítésének, felújításának támogatását. A lakáscélú felhasználhatóság feltétele, hogy a lakás vagy a pénztártag, vagy a házastársa, vagy gyermeke legalább részleges tulajdonában álljon, illetve a hitelszerződés ilyen ingatlan megszerzését célozza.

A lakások korszerűsítésének, felújításának támogatása a javaslat értelmében meghatározott munkálatok, anyagok és eszközök után kibocsátott számlák, illetve szerződések utólagos elszámolásával történhet, és akár három alkalommal is benyújthatók, így elősegítve a nagyobb összegű felújításokat, korszerűsítéseket is.