MCC: Óvatos optimizmus látható a magyar vállalkozók körében

2024.10.17. 20:02
A Mathias Corvinus Collegium (MCC) Vállalkozáskutatási Műhelye közzétette a több mint 1500 vállalkozás megkérdezésével készült legfrissebb jelentését a magyar vállalkozások helyzetéről. A kutatás szerint a koronavírus-járvány, a háború és az infláció által okozott gazdasági kihívások ellenére a magyar vállalkozások többsége ellenállónak bizonyult.

A vállalkozói szféra alkalmazkodóképessége hozzájárult ahhoz, hogy a magyar gazdaság stabil maradjon a nehézségek közepette is – írta az MCC az Indexhez eljuttatott sajtóközleményében.

„A magyar kis- és középvállalkozók komoly erénye a gyors alkalmazkodás és a folyamatos megújulás. Reményeink szerint ez érződik majd a következő hónapokban is, amikor a válságokat magunk mögött hagyva újraindul a gazdaság, amely újraindulás mozgatórugói a hazai kis- és középvállalatok lesznek. Ezt segíti majd a kormány a Demján Sándor Program célzott hitel- és tőkeprogramjaival, valamit támogatásaival” – mondta a tanulmány bemutatóján Szabados Richárd, a Nemzetgazdasági Minisztérium kkv-k fejlesztéséért és technológiáért felelős államtitkára.

Vegyes a kép 

A felmérés szerint

a vállalkozások 44 százaléka nyertesként került ki az elmúlt öt év kihívásaiból, míg 36 százalékukuk árbevétele, nyeresége csökkent.

A válság ellenére a cégek jelentős része folytatta fejlesztéseit, különösen a vevőorientáltság és termelékenység terén. A vállalkozások fele optimista a jövőt illetően, és úgy véli, hogy három év múlva jobb helyzetben lesznek, mint jelenleg.

Az MCC kutatása kiemelt figyelmet fordított az egyedi gépgyártásra és a fogyasztói márkás termékek piacára, amelyek két ígéretes területet képviselnek a magyar gazdaságban. A vállalatok a folyamatos fejlesztés és alkalmazkodás révén igyekeznek versenyképesek maradni a gyorsan változó piaci környezetben.

„A magyar vállalkozások egyre inkább felismerik, hogy a minőség, termelékenység és stratégiai gondolkodás kulcsfontosságú a sikeres működéshez a jelenlegi gazdasági kihívások közepette” – írják a kutatás összefoglalójában. A jelentés részletesen elemzi, hogy a válságok hatására hogyan változtak meg a vállalkozások stratégai prioritásai: előtérbe került a hatékonyság növelése és a vevőnek nyújtott érték növelése.

A kutatás rámutatott arra, hogy a magyar vállalkozások különösen agilisak a válságkezelés terén. Az agilitás nem csupán a válság idején fontos, hanem a gyorsan változó piaci környezetben is elengedhetetlen. A vállalatok képesek voltak gyorsan reagálni a piaci változásokra, új üzleti lehetőségeket kihasználva, amit az értékesítési csatornák bővítése és a vevőorientáció felértékelődése is tükröz.

Ez jelenti a legnagyobb kihívást 

A jelentésben kiemelték, hogy a minőség fenntartása kulcsfontosságú a magyar vállalkozások számára, annak ellenére, hogy ez költséges lehet. A vállalkozások törekednek arra, hogy színvonalas termékekkel és szolgáltatásokkal különböztessék meg magukat a piacon. Emellett a termékfejlesztés és a technológia korszerűsítésére való összpontosítás segítette a vállalatokat abban, hogy megújítsák kínálatukat, megőrizzék piaci részesedésüket.

A kutatás szerint a bérnövekedés és az energiaárak drasztikus emelkedése jelentik a legnagyobb kihívásokat a magyar vállalkozások számára.

Ezek a tényezők jelentősen növelik a vállalkozások működési költségeit, ami sok esetben a profitabilitás rovására megy. Ennek kezelése kiemelten fontos, különösen a kisebb cégek esetében, amelyek nehezebben tudnak alkalmazkodni a költségek folyamatos növekedéséhez. Az eredmények arra is rámutatnak, hogy a kereslet csökkenése, valamint a megfelelő munkaerő megtalálása és megtartása komoly problémát jelent a magyar vállalkozások számára.

A magyar vállalkozások többsége a gyors reagálási képesség és a rugalmas működés révén képes sikeresen megbirkózni a piaci változásokkal. A válaszadók szerint a vállalkozások jelentős része nemcsak ad-hoc döntéseket hoz, hanem alapos számítások alapján tervezi meg lépéseit. A rugalmasság és a tervezés kombinációja biztosítja, hogy a cégek képesek legyenek gyorsan alkalmazkodni a folyamatosan változó piaci környezethez.

A kutatás szerint egyértelmű különbségek figyelhetők meg a kisebb és nagyobb vállalkozások között mind a sikeresség, mind a jövőbeli kilátások tekintetében. A nagyobb vállalatok általában több lábon állnak, döntéseiket jobban megalapozzák, szervezettebben működnek, ami előnyt jelent a piacon. Ezzel szemben a kisebb vállalkozások nagyobb mértékben vannak kitéve a piaci ingadozásoknak, a versenynek, valamint a beszállítók és vevők alkuerejének, ami korlátozza fejlődési lehetőségeiket.

A kutatás megvalósításának fő partnerei a Magyar Gazdaságfejlesztési Ügynökség és a Nemzeti Fejlesztési Központ voltak, 30 hálózati partner és a részt vevő vállalkozások kérésére a jelentés mellett cégre, illetve vállalkozói csoportra szabott értékelést is készített az MCC Vállalkozáskutatási Műhelye.

A jelentés szerzői úgy látják, hogy a magyar vállalkozói szféra továbbra is a gazdaság motorjaként működhet, a jelenlegi kihívások leküzdésével egy versenyképesebb és erősebb gazdasági struktúra alakulhat ki az országban.