Magyarország történelmi megállapodást kötött Svédországgal

2024.10.17. 06:38
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a közösségi oldalán jelentette be, hogy történelmi jelentőségű megállapodást kötöttek Svédországgal a Gripenek közös fejlesztéséről. Hangsúlyozta, bár a két ország sok dologban nem ért egyet, értékes, őszinte eszmecserét folytatott Pal Jonsonnal, a svéd védelmi miniszterrel, melynek folyománya a nagy megállapodás.

„Történelminek is nevezhető megegyezés született a svéd védelmi miniszterrel a Gripen vadászgép közös fejlesztéséről” – jelentette be a honvédelmi miniszter a Facebook-oldalán közzétett videójában. Szalay-Bobrovniczky Kristóf azt mondta, a Gripenjeink a magyar légierő ikonikus harcászati, többfunkciós repülőgépei, amelyek Svédországból érkeznek, és meghatározó erejét jelentik a magyar véderőnek.

A mai nap a svéd védelmi miniszterrel tárgyaltunk Stockholmban, és egy történelminek is nevezhető megegyezést írtunk alá, amelynek keretében együtt fogunk dolgozni a Gripen fejlesztésén, és számos egyéb fontos kétoldalú kérdésen

– fogalmazott. A miniszter kiemelte, hogy a svéd–magyar kapcsolatok, különösen Svédország NATO-csatlakozása óta, stratégiai szintre emelkedtek.

„Fontos kérdésekben egyetértünk, de néhány nagyon fontos kérdésben eltér a véleményünk. Magyarország Ukrajna tekintetében a béke pártján áll” – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf, hangsúlyozva, hogy „az egyetlen megoldást a diplomáciában látjuk, nem a harc folytatásában, hanem tűzszünetben, béketárgyalásokban. Ebben különbség van, eltér a véleményünk, de ennek ellenére egy értékes és őszinte beszélgetésen vagyunk túl” – közölte a politikus.

Bár Magyarország csaknem két évig húzta a svéd NATO-csatlakozás ratifikációját, 2024 februárjában megtört a jég és Ulf Kristersson svéd kormányfő magyarországi látogatása után (három nappal) az Országgyűlés többsége támogatta a csatlakozást. Mindeközben Magyarország újabb négy Gripennel lett gazdagabb.