Nagy ígéretet tett Varga Mihály, adókat vezet ki a kormány

2024.10.17. 11:26
Az adófesztivált be kell fejezni – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter csütörtökön. A tárcavezető szerint jövőre a hazai gazdasági folyamatok kedvezőek lesznek, így adókivezetésre készül a kormány, újakat nem terveznek bevezetni. Ráadásul az állami kiadások arányát 50-ről 45 százalék közelébe szeretné csökkenteni a kormány.

Varga Mihály pénzügyminiszter a Portfolio konferenciáján tartott csütörtöki beszédében elsőként megjegyezte, amikor a háborúk, a szankciók és az energiaválság okoz károkat, akkor a kormányok megpróbálnak reagálni, és elsőként az adókhoz nyúlnak, de a tárcavezető szerint a 2025. évi költségvetésben igyekszik ezt már konszolidálni a kormány.

A Felhős égbolt alatt címet viselő előadásában kiemelte, a kilátások jövőre jobbak lesznek. Emlékeztetett arra, hogy a reális és a potenciális GDP ollója lassan összezárul. A szankciók komoly károkat okoztak a magyar gazdaságnak, de már „idén lesz egy kis növekedés”. Varga Mihály szerint ha a potenciális GDP-t vetjük össze a szomszédos országokkal, az nem áll rosszul Magyarországon.

Varga Mihály: Még mindig nagy a hiány

Varga Mihály szerint a versenyképesség módja a hatékonyság javítása, erre hozta létre a kormány a hatéves bérmegállapodást 2017–2022 között. A reálbérek 45 százalékkal emelkedtek, a járulékok 15,5-tel csökkentek. Szerinte „egy imbolygó autót felgyorsítani nem egyszerű”, ezért előbb az egyensúlyi állapotot kell megteremteni. Ebben a tárcavezető szerint nagy segítség lesz, hogy jövőre a kamatterhek jelentősen csökkennek.

„Még mindig nagy az államháztartási hiány” – Varga Mihály ezzel a piacon hallható kijelentéssel egyetért, és ezt a jövőben csökkenteni kell. Azonban szerinte nem teljesített rosszul a fiskális politika, hiszen 2 év alatt 2 százalékos javulás látható az államháztartásban, de az idei 4,5 százalékos szint szerinte nem elég.

Varga Mihály kiemelte, az adósságfinanszírozás szerkezete 51 százalékban intézményi, de 2024 augusztusában 20 százalék már a lakosság kezében volt. A magyar adósságállomány 2011–2019 között folyamatosan csökkent, ugyanakkor jött a világjárvány és a háború, így most ismét az államadósság csökkentése lett a cél. Az államadóssággal kapcsolatban Varga Mihály elmondta, a koronavírus miatt 80 százalék közelébe emelkedett, de idén már 73 százalék körüli szintre csökkent.

A pénzügyminiszter külön kiemelte, az ipari szektorban van még tennivaló, és „teljesen indokolt, hogy óvatos a lakosság”. Jelenleg visszapótolják a korábban felhasznált megtakarításaikat, a pénzügyminiszter szerint ezt követően fogyasztanak, de a lakosságnak a rendelkezésre álló jövedelme megalapozza a jövőbeni kilátásokat.

Jöhet az adócsökkentés?

A tárcavezető szerint az ingatlantranzakciókban a trend „reménykeltő”. Az állampapírhozamok folyamatosan csökkennek, így arra biztat mindenkit, hogy a kedvező kamatozású opciókat most válasszák. A jegybank óvatosabb pályára áll, Varga Mihály szerint „a következő hónapok érdekes inflációs pályát hozhatnak”.

Egy exportnak kitett országban figyelni kell a külső környezetre, ugyanakkor Varga Mihály szerint az elmúlt időszak nem sok jót mutat: Németországban és Ausztriában recesszió van – utóbbi esetén évtizedek óta nem volt ilyen recesszió.

Ráadásul Varga Mihály szerint a Kínával szembeni európai védővámok nem segítenek, ráadásul senki nem hallgatja meg az európai autógyártókat.

„Mit tehet a magyar autóipar? Megpróbálja a váltást optimálissá tenni.” Tehát a magyar autóipari cégek értelemszerűen az ázsiai partnerek felé nyitnak a bajban lévő német társak helyett. Eközben Kínában is vannak problémák, de az ottani gazdasági növekedéssel kapcsolatban annak adott hangot, hogy a monetáris politika lazítani kezdett, és fiskális élénkítést is bejelentettek: „ott általában addig dolgoznak, amíg a mutatók a közelébe nem érnek” – kommentálta azt, hogy Kína 5 százalékos növekedést vár a következő évben.

Varga Mihály szerint a nyersanyagárakban az látható, hogy a gázár kezd konszolidálódni, Magyarország számára ez kulcsfontosságú, hiszen a rezsivédelmi alapból kevesebbet kellett fizetni. Jelenleg a 2025. évi költségvetést „javuló kilátással” tervezik. Úgy számolnak, a hazai gazdasági folyamatok kedvezőek lesznek, így adókivezetésre készül a kormány, újakat nem terveznek bevezetni.

A magyar lakosság az óvatossági motívummal elősegítette, hogy a külkereskedelmi mérleg jelentősen javult

– összegezte a pénzügyminiszter, aki kiemelte, az államháztartással kapcsolatban vannak tennivalók: Varga Mihály azt ígérte, hogy az állami kiadások arányát 50-ről 45 százalék közelébe csökkentik.

A miniszter megígérte, újabb különadókat vezetnek ki azok közül, amelyeket eredetileg is legfeljebb 2023 végéig terveztek.

2025-ben 3–6 százalék közötti növekedéssel számol a kormány, amit az élénkülő fogyasztás, a megvalósuló beruházások, valamint a bővülő export segít. Ha a német gazdaság is lendületbe tud jönni, akkor a tárcavezető szerint a magyar kormány célja elérhető. A fiskális oldalról ezt a humán tőke fejlesztésével, célzott gazdasági programokkal, továbbá a fiskális egyensúllyal kívánják támogatni.