Az Auchan egyik termékét hívta vissza a Nébih, szalmonellát okozhat

2024.10.19. 11:41
A héten már két másik áruházból is is visszahívták az extrudált biokölesgolyót – a 75 grammos, sajtos-hagymás ízesítésűt –, szalmonella lehetséges jelenléte miatt. Ezúttal az Auchan Magyarország polcairól veszik le a terméket, ugyanis a Nébih szerint itt is pont ugyanaz a helyzet, mint a kifli.hu vagy a Biopont esetében volt.

Szalmonella lehetséges jelenléte miatt az Auchan Magyarország Kft. is visszahívott extrudált biokölesgolyót a forgalomból – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szombaton az MTI-vel. 

A hivatal emlékeztet arra, hogy szerdán már hasonló bejelentést tett a Kifli.hu Shop Kft., majd csütörtökön a Biopont Kft. is. A visszahívás mindhárom cég esetében a 75 grammos, sajtos-hagymás ízesítésű, 2025. január 22-i, február 27-i és március 17-i minőségmegőrzési idejű extrudált biokölesgolyóra vonatkozik.

A Nébih emiatt arra kérte a vásárlókat, hogy ne fogyasszák el a terméket.

A Biopont Kft. pénteken a 75 grammos sajtos-hagymás biocirokgolyót is visszavonta a forgalomból, szintén szalmonella lehetséges jelenléte miatt. Az intézkedés a 2025. június 16-i minőségmegőrzési idejű termékekre vonatkozik.

Bio cirokgolyó, sajtos-hagymás, 75 g
Bio cirokgolyó, sajtos-hagymás, 75 g
Fotó: NeBIh

A hatóság honlapján ismerteti, hogy a szalmonellózis, a szalmonella baktériumok által okozott fertőző megbetegedés. Ezek a baktériumok leggyakrabban élelmiszerrel, ritkábban vízzel vagy piszkos kéz közvetítésével kerülnek a szervezetbe. Jellemző tünetei a hasmenés, hányás, magas láz, de enyhébb esetben csak hőemelkedés, levertség tapasztalható, vagy a fertőzés tünetmentes is lehet. A szalmonellabaktériumokat az alapos sütés-főzés elpusztítja. A megbetegedés a kisgyermekekre, idősekre, legyengült szervezetűekre különösen veszélyes lehet.