Itt a Budavári Önkormányzat válasza, ez a jövő várhat a világhírű cukrászdákra

2024.10.21. 14:49
Két megoldást javasoltak a cukrászdáknak, de az önkormányzat nem tudja lemondani a jogos igényét – mondta hétfőn egy sajtótájékoztató keretében Böröcz László, a Budavári Önkormányzat új polgármestere. A Ruszwurm és a Korona Cukrászda végrehajtása visszafordíthatatlan, de az új polgármester most még egy kísérletet tesz arra, hogy megmentse a világhírű vendéglátó egységeket. Két megoldást is javasol.

Elsőként az Index írta meg, hogy még a 2019-es választások előtt Szamos Miklóstól, a Ruszwurm cukrászda tulajdonosától, V. Naszályi Márta korábbi polgármester anyagi támogatást és védelmi pénzt kérhetett, cserébe azért, hogy Szamos ne veszítse el az üzleteit. Az egész ügy a Ruszwurm és a Korona Cukrászdát érintette.

A cikkünk megjelenése óriási sajtóvisszhangot keltett, és a korábbi önkormányzati vezetés végleg be akarta záratni a vendéglátóegységeket. Majd a 2024-es önkormányzati választásokat megnyerte a Fidesz színeiben induló Böröcz László, jelenlegi polgármester. Ezt követően fontos kérdéssé vált, hogy az új, immáron kormánypárti vezetés mihez kezd ezzel a történettel.

A Ruszwurm cukrászda a Budai Várban, a Szentháromság utca 7. számú házban található. 1827-ben itt kezdte meg működését Schwabl Ferenc cukrász. A berendezések csodával határos módon a jelentős épületkárok ellenére az 1849-es és 1944-es ostromot is túlélték. A rendszerváltás első évében, 1990-ben felgyorsult Magyarországon a privatizáció.

A Ruszwurm cukrászda később egy külföldi tulajdonú társasághoz került, és sorsa bizonytalanná vált. Ekkor a Szamos Marcipán márka névadója, Szamos Mátyás fiai és unokái kibérelték, majd 1990-ben megvásárolták a cukrászda használati jogát örökre: ez jelenleg is Szamos Miklós tulajdona. Jól látható, a cukrászda a magyar történelem szerves része.

Két megoldást javasol az önkormányzat

Böröcz László most kiemelte, hogy a korábbi városvezetéstől rengeteg olyan ügyet örököltek, amelyek megoldásra várnak, és amiket az elmúlt években jelentős botrányok övezték. Az egyik ilyen problémahalmaz az említett két cukrászda. „A 2010-es évek második felében egyoldalúan felmondta az önkormányzat a szerződéseket” – kezdte bevezetését a polgármester, akkor azért, mert a bérleti díjakban nem tudtak megegyezni a tulajdonosokkal.

Ezt követően a határozatlan idejű bérleti szerződések határozott idejű szerződéssé módosultak. „Viszont a cukrászda tulajdonosával nem tudtak megegyezni, majd 2016-ban az önkormányzat felmondta a szerződést.” A döntést a tulajdonos megtámadta, majd ennek a pernek a felfüggesztését 2020-ban kezdeményezte V. Naszályi Márta.

A jelenlegi polgármester a hétfői sajtótájékoztatón nem vádolta a korábbi polgármestert azzal, hogy védelmi pénzt kért, de az akkori jó viszonyt hangsúlyozta. Böröcz László most annak is hangot adott, hogy a tulajdonosnak jelenleg 300 millió forintnyi tartozása van, így a napokban mind a két cukrászdában megtörténhet a végrehajtás.

Ennek a 300 millió forintnak a behajtására semmi esély nincs

– összegezte a polgármester, ugyanakkor kiemelte, hogy ezek nagy múltú vendéglátó egységek, amelyek iránt tényleges lakossági és társadalmi igény is van. „Három hete próbálunk ebben valamilyen előrelépést tenni, de az önkormányzat nem tudja lemondani a jogos igényét.”

A vállalat vezetőjével a polgármester külön egyeztetett, és két forgatókönyv látszik jelenleg:

  • Az egyik, hogy az önkormányzat átveszi magát a céget, és az önkormányzat üzemelteti tovább a cukrászdákat. Ugyanakkor erre az ajánlatra a cégvezetésétől semmilyen válasz nem érkezett.
  • A másik, hogy az önkormányzat még egy lépést tud tenni ebben az ügyben: ha a cégeket nem is, de az üzemeltetést átveheti a végrehajtást követően. Ugyanakkor ennek számos előfeltétele van.

Böröcz László arra kérte az ott dolgozókat, jelezzék az önkormányzat felé, hogy szeretnének ott dolgozni, hiszen ha minden feltétel adott, akkor előterjeszti a polgármester a testület elé, hogy a továbbiakban az önkormányzat üzemelteti a vendéglátó egységeket.

Az Index kérdésére a polgármester kifejtette, hogy az utóbbi feltételhez nem kell a tulajdonos beleegyezése, a kiürítést követően az egységek 30 nap múlva automatikusan az önkormányzat tulajdonába kerülnek. Ugyanakkor az önkormányzatnak megérné fenntartani a két vendéglátó egységet.