A gyenge forint olyat tehet az autópiaccal, amiről kevesen beszélnek

PAP 7039
2024.10.21. 10:52
Minden eddiginél magasabban alakult a belföldi használtautó-adásvételek száma: a hazai piacon az elmúlt hónapban mintegy 79 500 személygépkocsi cserélt gazdát – derült ki a DataHouse előzetes adataiból. A JóAutók.hu várakozása szerint éves szinten immár bizonyosan megdől a használtautó-piac forgalmának 2022-ben beállított 825 ezres csúcsa. A soha nem látott piaci aktivitást az év további részében erősítheti az euróárfolyam is, amely immár hetek óta jobbára a 400 forint feletti sávban tartózkodik.

A DataHouse hétfőn közzétett előzetes adatai szerint minden eddiginél magasabban alakult a belföldi használtautó-adásvételek száma: a hazai piacon az elmúlt hónapban mintegy 79 500 személygépkocsi cserélt gazdát. Ez az érték 11,6 százalékkal haladja meg a tavaly szeptemberi értéket.

„Az előzetes számok minden eddiginél magasabb havi használtautó-piaci forgalmat mutatnak, az idei trend alapján pedig már csak az a kérdés, hogy az éves forgalom mennyivel múlja majd felül a két évvel ezelőtti rekordértéket” – mondta Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója.

A gyenge forint pörgetheti fel a használtautó-piacot

A vállalatvezető szerint a lakosság egyre nagyobb része pótolja a korábbi években elmaradt autóbeszerzéseit, amint jövedelmi helyzetének stabilizálódását tapasztalja. Emellett a látványos kamatesések felpörgették a hitelezett eladásokat is.

A soha nem látott piaci aktivitást az év további részében erősítheti az euróárfolyam is, amely immár hetek óta jobbára a 400 forint feletti sávban tartózkodik.

Emiatt a korábban a használtautó-importban gondolkodó vásárlók egy részének érdeklődése is inkább a belföldi piac felé fordul – véli Halász Bertalan.

A vasárnapi deviza- és tőzsdepiaci összefoglalónkban megírtuk, hogy az elmúlt heti mozgások alapján még mindig nem derült ki véglegesen, merre is indul el tovább a forint. Ugyanakkor ha a következő időszakban sem tud megragadni tartósan a 400-as lélektani határ alatt a jegyzés, akkor tartósan afölötti szinteket láthatunk.

Elmondta, hogy a magyarországi használtautó-piacon leggyakrabban alsó középkategóriás személyautók, illetve kisautók cserélnek gazdát.

Az alsó középkategória legnépszerűbb modelljei az Opel Astra, a Ford Focus, a Volkswagen Golf és a Skoda Octavia.

A kisautók listáját magasan a Suzuki Swift vezeti, amelyet az Opel Corsa, a Volkswagen Polo és a Skoda Fabia követ.

A leggyakoribb tíz modell között a felső középkategória a Volkswagen Passattal, a BMW 3-as szériával képviselteti magát, az Audi A4 a harmadik negyedévre már csak a 11. helyet tudta elérni.

Az importált használt autók száma az első három negyedévben 82 100 darab volt, ami csupán 2,6 százalékkal múlja felül az egy évvel korábban mért 80 ezres értéket.

(Borítókép: Használt autók. Fotó: Papajcsik Péter / Index)