Elárulta az egyik miniszter, hogyan válhat valóra Orbán Viktor jóslata

2024.10.22. 12:38
Augusztustól és szeptembertől megindult a fogyasztás normalizálódása – mondta kedden az Indexnek Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter azzal kapcsolatban, hogy a kormányfő a jövő év első negyedévére jelentős GDP-növekedést lengetett be. A miniszter most kiemelte: a várakozásuk szerint a jövő évben 3,4 százalékos növekedés várható, és ennek megfelelően számol a kormány a 2025. évi költségvetésre vonatkozóan.

Orbán Viktor péntek reggel interjút adott a Kossuth rádió műsorában. A kormányfő számos témára kitért a strasbourgi csörtétől kezdve egészen addig, hogy mikorra várja a magyar gazdaság berobbanását. A kormányfő hangsúlyozta, hogy a gazdasági semlegesség szerinte 3–6 százalékos növekedést fog eredményezni. Majd kiemelte:

Ezt még az idei év utolsó negyedévében nem fogjuk látni, de 2025 első negyedévében már igen, akkorra „berobban” a gazdaság, és szerinte ez sokakat meg fog lepni.

Nagy Márton nemzetgazdasági minisztert ezért kedden arról kérdeztük, hogy a kormány mire alapozza ezt az optimizmust.

Így gyógyulhat meg a gazdaság

A tárcavezető az Indexnek kiemelte, arra kell számítani, hogy a jövő évben belépünk a 3–4 százalékos növekedési sávba, aminek hatása már az első negyedévben látható lesz. A kormány várakozások szerint 3,4-3,5 százalékos évi növekedést vár éves alapon.

Augusztustól és szeptembertől megindult a fogyasztás normalizálódása, ez a kiskereskedelmi forgalomban is tetten érhető, és szeptemberben a nagyfrekvenciás adatok alapján látszik, ez fönnmaradt. Így azt kell mondjam, a belső konjunktúrának a legfontosabb része, a fogyasztás, helyreállt.

Nagy Márton szerint a gazdasági óvatossági motívum oldódása később történt meg, mint gondolták, de a magas foglalkoztatottság, a magas bérek és az infláció leszorítása miatt „meggyógyult” a fogyasztás.

Szerinte már az áfabevételek gyógyulását is lehet látni a költségvetésben.

A gazdasági miniszter szerint az idei negyedik negyedévben a GDP az 1–2 százalékos sávba érkezhet, majd a jövő év első negyedévében már 3–4 százalék között lesz.

„A miniszterelnök a nyilatkozatában itt jelentős ugrásra utalt, és lehet, hogy ez a várakozásoknál is gyorsabb lehet” – összegezte Nagy Márton, aki szerint lehet látni, hogy a 21 pontból álló akcióterv fokozatosan fejti ki majd a hatását. Nagy Márton szerint számos olyan program van, amely végül tartós növekedést eredményezhet a jövő évben. Nagy Márton kiemelte:

A kormány mostani várakozása szerint jövő évben 3,4 százalékos növekedés várható, és így is számol a kormány a 2025. évi költségvetésben.

Mint ismert, a kormány megkezdi az Új Gazdaságpolitikai Akcióterv kidolgozását, amely a következő három alappilléren nyugszik:

  1. a jövedelmek vásárlóerejének növelése,
  2. megfizethető lakhatás biztosítása,
  3. a Demján Sándor-program, amelynek célja a vállalkozások méretének megduplázódása.

Az Új Gazdaságpolitikai Akcióterv e három pillér mentén összesen 21 intézkedést tartalmaz. A jövedelmek vásárlóerejének növelését a kormány három intézkedéssel támogatja: egyrészt hároméves bérmegállapodás megkötése a munkavállalói és munkáltatói érdekképviseletekkel, másrészt a Munkáshitel Program elindítása, végezetül a gyermekek után járó családi adókedvezmény megduplázása (két lépésben).