Kétszázezer forint jutalmat kapnak az árvízi védekezésben részt vevő állami alkalmazottak

2024.10.23. 06:37
A kormány nettó kétszázezer forint egyszeri pénzjutalommal ismeri el az árvíz elleni védekezésben a terepen részt vevő állami alkalmazottak, valamint különösen indokolt esetben a polgárőrök, önkéntes tűzoltók, önkormányzati tűzoltóság tagjainak, valamint létesítményi tűzoltóság foglalkoztatottjainak munkáját.

Nettó kétszázezer forint egyszeri pénzügyi elismerést kapnak az árvíz elleni védekezésben a terepen részt vevő állami alkalmazottak – vette észre a Portfolio a kedd esti Magyar Közlönyben megjelent határozatot. 

A kormány a határozattal az árvíz elleni védekezésben a terepen részt vevő emberek munkáját igyekszik elismerni, amely kimondja, hogy „a kormány egyetért a védekezésben részt vett állami alkalmazottak munkájának elismeréseként azzal, hogy akik a) – a 4. pont b) alpontjában foglalt személyek kivételével nem önkéntesként – a terepi védekezésben a helyszínen közvetlenül részt vettek, valamint b) a terepi védekezést közvetlenül irányították,

nettó 200 ezer forint egyszeri pénzügyi elismerést kapjanak.

Azt, hogy kik azok az állami szerveknél foglalkoztatott kollégák, akik jogosultak az elismerésre, 4 illetékes minisztereknek (belügyminiszter, energiaügyi miniszter, honvédelmi miniszter, közigazgatási és területfejlesztési miniszter) október 25-ig kell felmérniük, majd a juttatást a felmérést követően azonnal utalni kell.

Önkéntesekre is vonatkozhat az elismerés

A határozatban az is szerepel, hogy különösen indokolt esetben a belügyminiszter a polgárőr szervezet tagjaként, az önkéntes tűzoltó egyesület tagjaként, az önkormányzati tűzoltóság tagjaként, valamint létesítményi tűzoltóság foglalkoztatottjaként az árvízi védekezésben részt vevőket, akik a képviselt szervezet illetékességi területén kívül vettek részt a védekezésben, szintén megkapják a pénzjutalmat. 

Varga Mihály pénzügyminiszternek az elismerések kifizetéséhez a forrásokat október 31-ig kell megtalálnia. A kormány az szja-törvényt is módosította, hogy az árvíz elleni védekezésben részt vevők hivatalos szolgálatának elismeréseként a Magyar Államkincstár által folyósított összeg adómentes lehessen. 

Egy másik határozatában 4,4 milliárd forintot csoportosít át az Energiaügyi Minisztérium számára „a 2024 szeptemberében a Dunán és mellékvízfolyásain levonuló árhullám miatt végzett árvízi védekezési és vízminőség-kárelhárítási tevékenységgel összefüggő feladatok kapcsán”.