Nagy Márton találkozott a Booking.com vezetőjével, és volt egy kérése

2024.10.25. 12:42
A jogszabályok betartására és a SZÉP-kártya elfogadásának biztosítására kéri a Booking.com utazási oldalt a Nemzetgazdasági Minisztérium. Nagy Márton miniszter szerint az online szállásközvetítők transzparensebbé teszik a piacot, ám a közelmúltban számos probléma merült fel a Booking.com működésével kapcsolatban.

Egyeztetett egymással Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter és Katerina Shearer, a Booking.com közép- és kelet-európai régió kormányzati kapcsolatokért felelős vezetője – olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium pénteki sajtóközleményében. 

Az egyeztetésen szó volt a magyarországi szálláshelyfoglalás és turizmus aktuális helyzetéről, és a résztvevők megállapították azt is, hogy a hazai turizmus folyamatosan erősödik: az év első nyolc hónapjában 5,5 százalékkal emelkedett a vendégéjszakák száma, így 2024-ben is rekordévet zár az ágazat. Leszögezték: a turizmus dinamikus növekedésének fenntartása közös érdek, az online szállásközvetítők transzparensebbé teszik a piacot, ám 

a közelmúltban számos probléma és problémás terület is előjött a Booking.com működésével kapcsolatban.

A nehézségek közé tartozik például a korlátozottan elérhető, nem megfelelő ügyfélszolgálat, a félrevezető marketingkampányok, illetve a szigorú lemondási feltételek és árgaranciák, amelyek jelentős terhet rónak a szálláshely-szolgáltatókra. Emellett – a tárca szerint – nehézséget jelentett a kifizetések elmaradása 2023 nyarán, ami a hazai szálláshelyek meghatározó részét érintette.

Nagy Márton éppen ezért kiemelten kérte a Booking.com képviselőit, hogy fokozottan ügyeljenek a fogyasztók, továbbá a partnerszálláshelyek transzparens, teljes körű tájékoztatására, és maradéktalanul tartsák be a jogszabályi előírásokat, a fogyasztóvédelmi kötelezettségeiket.

A SZÉP-kártya elfogadását kérik a Bookingtól

Nagy Márton a találkozón elmondta, hogy a kormány célja, hogy a digitális SZÉP-kártya fejlesztésével tovább növelje annak népszerűségét a felhasználók és a feltöltő vállalkozások között. Ezért a tárca egyeztetést kezdeményezett a Magyar Bankszövetséggel és a kártyát kibocsátó bankokkal a fejlesztések elindításáról. 

A nemzetgazdasági miniszter az egyeztetés keretében arra kérte a Booking.com képviselőit, hogy ők is fogadják el a SZÉP-kártyákat a belföldi foglalások esetében.