Orbán Viktor a Karmelita kolostorban indította a hetet, fontos tárgyalás zajlott

2024.10.28. 10:39
Orbán Viktor hétfő reggel a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökével, Parragh Lászlóval tárgyalt az Új Gazdaságpolitikai Akciótervről és a kamarai együttműködésről.

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a Karmelita kolostorban az Új Gazdaságpolitikai Akcióterv 21 intézkedéséről egyeztetett Parragh Lászlóval, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnökével – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke.

A megbeszélésen megállapították: a világgazdaság a koronavírus-járvány és a háború következtében megváltozott. Ahhoz, hogy Magyarország ebben a helyzetben is sikeres legyen, új megoldásokra és új gazdaságpolitikai eszközökre van szükség. A gazdasági semlegesség biztosításával nyílik lehetőség arra, hogy 2025-ben elérhető legyen a 3–6 százalék közötti gazdasági növekedés.

Orbán Viktor elmondta, az Új Gazdaságpolitikai Akcióterv három alappilléren nyugszik:

  • a jövedelmek vásárlóerejének növelésén,
  • a megfizethető lakhatás biztosításán,
  • valamint a Demján Sándor-programon, amelynek célja a vállalkozások méretének megduplázódása.

A tárgyaláson Orbán Viktor kifejtette, sikeresnek és eredményesnek tartja a kormány és a gazdasági kamara vezetésének sok éve tartó együttműködését, és készen áll ennek folytatására – ismertette Havasi Bertalan.

Karmelita után Georgia

Mint arról az Indexen is beszámoltunk, Orbán Viktor hétfőn Georgia fővárosába, Tbiliszibe utazik Irakli Kobakidze georgiai miniszterelnök meghívására. A hivatalos látogatásra többek között Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter és Varga Mihály pénzügyminiszter is elkíséri.

A látogatást beárnyékolhatja, hogy eközben az ország elnöke tüntetésre szólított fel a georgiai választás eredménye ellen. A szavazáson több szabálytalanságot fedeztek fel a nemzetközi megfigyelők, akik súlyos visszaélésekről számoltak be. A szavazóhelyiségek előtt több esetben dulakodás történt.

Orbán Viktor viszont gratulált a Georgiai Álom vezetőjének, aki újra kormányt alakíthat a választási bizottság adatai szerint.