Itt vannak az adatok, jelentősen elszálltak az élelmiszerárak

2024.11.09. 17:12
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete pénteken közölt adatai alapján tovább drágultak az élelmiszerek, melyek közül elsősorban az olyan nyersanyagok árát vizsgálták, mint a növényi olajok, gabonatermények, húsfélék, tejtermékek és a cukor. Megállapították, hogy ezek közül előbbiek ára emelkedett a leginkább, de összességében véve is az átlagos élelmiszerár-index 13,7 százalékkal csökkent.

Októberben tovább emelkedtek a globális élelmiszerárak, melyek 18 hónapja nem voltak ilyen magas szinten. Leginkább a növényi olajok drágultak az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete szerint, amit pénteken közöltek a honlapjukon.

Az előző hónapban a nyersanyagárak árindexe 127,4 pontra növekedett, ami 2 százalékos emelkedés szeptemberhez képest, 2023 áprilisa óta ez a legmagasabb érték. A FAO az öt legfontosabb alapanyag világpiaci árát hasonlította össze (növényi olajok, gabonatermények, húsfélék, tejtermékek és cukor) − írta meg az Economx.

A legnagyobb mértékű növekedést a növényi olaj érte el, mintegy 7,3 százalékkal 152,7 pontra erősödött indexe, amit a pálma-, a szója, a napraforgó- és a repceolaj drágulása okozott. A gabonáé októberben 114,4 ponton állt, ami kevesebb mint eggyel volt magasabb a szeptemberinél, de az egy évvel korábbinál több mint 10 ponttal kevesebben jegyezték. A búza, a kukorica és a rizs ára is emelkedett azonban az elmúlt két hónapban.

A tej árindexe folyamatosan növekszik, októberben 139,1 pont volt, egy évvel korábban viszont 24,5 ponttal került kevesebbe. A legnagyobb mértékben a sajté emelkedett, de 13 hónapja folyamatosan nőtt a vaj ára, viszont a sovány tejporok olcsóbbak lettek.

A hús ára rövid távon minimálisan csökkent az előző hónaphoz képest, de egy év alatt mintegy 7,5 százalékkal nőtt. Az egyes húsfajták viszont változó mértékben változtak, a sertéshús ára mérséklődött a leginkább, de a baromfihús is kevesebbe került, a juhhús stagnált, viszont a szarvasmarháé mérsékelten emelkedett.

A cukorárindex az elmúlt két hónapban növekedett, de így is 29,6 ponttal alacsonyabb az egy évvel korábbi értékhez képest. Drágulását a brazíliai terméskilátásokkal hozták összefüggésbe, miután tartósan száraz időjárás és magasabb nemzetközi nyersolajárak vannak a piacon.

Az elmúlt évben az átlagos élelmiszerár-index 13,7 százalékkal csökkent a 2022-es 14,3 százalékos drágulás után. Az infláció azonban Magyarországon továbbra is magas az Európai Unió többi tagállamához képest, sőt elemzők szerint decemberben akár öt százalék is lehet a jelenleg kalkulált 3 százalék helyett.