2024. június 23. 21:00
Svájc
Németország
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 23. 21:00
Skócia
Magyarország

Itt az új adóslista

2013.10.31. 08:41
Nyolcmilliárd forinttal tartozik a NAV friss, neveket és összegeket is tartalmazó adóslistájának első helyezettje. Az összesen közel 80 milliárd forint tartozást összegző felsorolásban több cégtemető, illetve székhelyszolgáltató címe is megtalálható, az ide bejegyzett vállalkozások is milliárdokkal lógnak az adóhatóságnak.

Kereken kétszázan szerepelnek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) most közzétett listáján, amely az október 30-ai állapotok szerint a jelentős összegű adóhiánnyal érintett cégeket és magánszemélyeket sorolja fel, írja a Napi.hu.

 Az adóhatóság ezúttal egy tízoldalas dokumentumban számol be a 2013 harmadik negyedében jogerőssé vált követeléseinek csúcstartóiról. A felsorolásban 49 cég és 151 magánszemély szerepel, összesen 78 milliárd forint tartozást felhalmozva, ami a korábbi statisztikákhoz képest kiugró összegnek számít.

Az NAV eggyel korábbi adatbázisa alapján készített indexes adóstérképpel követheti a változásokat is:

Szintén feltűnő a friss adatokban, hogy a harmadik negyedéves csúcstartótól, a Koffoló Viszép Kft.-től összesen közel 8 milliárd forintot (2,57 milliárd forint adóhiány, 5,31 milliárd forint jogkövetkezmény) követel a NAV.

Nagyobb méretért kattintson!
Nagyobb méretért kattintson!
Fotó: nav

Arra, hogy egyetlen adózón ennyi kérjen számon az adóhivatal, a közelmúltban nem volt példa: a második negyedévi listavezető EMFESZ Első Magyar Földgáz és Energiakereskedelmi és Szolgáltató Kft. 2,4 milliárd forinttal tartozott, míg az első negyedévi csúcstartón, a 2010 februárjában félmilliós jegyzett tőkével bejegyzett, a neve alapján arab származásúnak tűnő, berlini lakóhelyű Ammar Al-badawi által vezetett és tulajdonolt, autókereskedelemmel foglalkozó Ammory-Car Kft., amely február óta áll NAV-végrehajtás alatt, január végétől pedig már adószáma sincs, másfél milliárdot követel a hivatal.

A Koffoló Viszép esete azért is rendhagyó, mert általában nagyjából ugyanakkora jogkövetkezmény szokott összejönni, mint amekkora az adóhiány, vagy annál kisebb. A kft.-nél a jogkövetkezmény összege viszont több mint duplája az adóhiánynak.

Nagyobb méretért kattintson!
Nagyobb méretért kattintson!
Fotó: nav

A magánszemélyek között a legnagyobb tartozással a harmadik negyedévben a zuglói Berdó Levente Csaba rendelkezett, tőle több mint egymilliárd forintot szeretett volna beszedni a NAV.

Győzike a másik listán

A NAV néhány nappal ezelőtt tette közzé azokat a frissített listákat is, amelyeken – pontos összeg feltüntetése nélkül – a 180 napon keresztül folyamatosan fennálló 100 millió forint feletti tartozással rendelkező cégeket, illetve a több mint 10 millióval tartozó magánszemélyeket sorolja fel.

Amint arról beszámoltunk, a listán továbbra is szerepelnek ismert nevek és neves cégek, a felsorolások szereplői összesen legalább közel 240 milliárd forinttal lógnak, de a valós tartozás ennek többszöröse is lehet.

Egy év alatt a csúcsra

Az éllovas Koffoló Viszép Kft.-t mindössze másfél évvel ezelőtt, 2012 márciusában jegyezte be a cégbíróság, 500 ezer forint jegyzett tőkével, fő tevékenységként lakó- és nem lakóépületek kivitelezésére, valamint egyéb építési munkákra. A társaságnak azonban számos más bejegyzett tevékenysége is van, szerepel köztük például a gabona, takarmány, dohány, cukor, ital, zöldség, gyümölcs és hús, valamint egyéb élelmiszer nagykereskedelme, a hulladék, fa, építőanyag, elektronikai háztartási cikk nagykereskedelme, valamint az üzemanyag kiskereskedelem is.

A kft. székhelyét Nagykőrösre jegyezték be, azonban egy év múlva, 2013 márciusában már áttették Kecskemétre. A vállalkozás működésének első évében már nettó 534 millió forint értékesítési és 4 milliós egyéb bevételt ért el. A 2012-es mérlegéből kiderül, hogy ebből 454 millió forint exportértékesítésből jött össze, a belföldi értékesítése 80 millió forintot tett ki. Az évet 139 milliós adózott eredménnyel zárta. A cég ügyvezető-tulajdonosa – alapítása óta – a nyírgyulaji Tóth Miklós. A cég saját tőkéje 2012. december végén 139 millió forint volt, a tartozásai 55 millió forintra rúgtak - derül ki Céginfo.hu adataiból.

Az egyik CBA-s céget is kilistázták

Ahogyan az a fenti táblázatból is kitűnhet, a 20. helyre felkerült a listára a CBA Remíz üzleteket is működtető, jelenleg 130 dolgozót foglalkoztató CBA-Remíz-Ker '99 Kft. - mintegy 426 milliós adótartozással és 427 millió forint összegű bírsággal és késedelmi kamattal. A kereskedelmi cég nettó árbevétele tavaly 4,7 milliárd forintra csökkent az előző évi 5,2 milliárdról, az adózott eredménye pedig 18 millióra esett a 2011-es 91 millió forintról.

Tévesen szerepelünk a listán

A cikk megjelenése után a CBA franchise jelezte, hogy tévesen szerepel a listán a CBA Remizker '99 Kft., mivel semmilyen lejárt köztartozásuk nincsen. Állításuk alátámasztására elküldtek egy adófolyószámla kimutatás beszkennelt változatát, ami szerint az említett cégnek épp hogy 8,4 millió forint adózói többlete van.  

Emellett közölték, hogy a szükséges lépéseket már megtették a NAV-nál annak érdekében, hogy a listán a hibájukat mielőbb korrigálják.

Az üzleti tevékenysége azonban tavaly veszteséges volt (mínusz 122 millió forint). A kereskedelmi cég tulajdonosa Tóth Imre, Walter Gyula és az A'Dios-Plus Kft. (A 2012. december végén, a cég beszámolójában Tóth és Walter mellett Dienes Zoltán szerepelt harmadik tulajdonosként.) Az A'Dios-Plus Kft. korábban CBA Remízker Plusz Kft. néven működött, a fő tevékenysége a saját tulajdonú ingatlan adásvétele, de kis- és nagykereskedelem is szerepel a bejegyzett tevékenységei között. Az A'Dios-Plus tulajdonosa 2004 és 2007 között Dienes Zoltán és Tóth Imre volt, azóta Nagy-Britanniában bejegyzett cégek, jelenleg az Unitpride Ltd.

A Céginfo.hu adataiból kiderül, hogy az A'Dios-Plus érdekeltségében áll a CBA-Remíz-Ker '99 Kft. mellett a CBA Food World Kft., a CBA Extra Klasszis Kft., a CBA-Remíz Kft. és az Erzsébet Áruház Kft. (E cégek üzleteket is működtetnek.) Az A'Dios-Plusból tavaly júniusban vált ki az A'Dios Príma Kft.

Panelházakban tűnnek el a milliárdok

A székhelyszolgáltatók és cégtemetők is képviseltetik magukat a friss feketelistán. Az ehhez hasonló felsorolások állandó szereplőinek számítanak a Tatabánya, Komáromi út 31. alá (alábbi képünkön) bejegyzett cégek. A harmadik negyedévi listán négy ilyen kft.-t találtunk – mindegyikük nevében szerepel a Szpero szó –, amelyek összesen 1,4 milliárddal tartoznak.

A budapesti Nyírpalotai út 1. fszt. 1., valamint a Nyírpalotai út 5. fszt. 2. alatt is hasonló a helyzet: mindkét címről 3-3 cég került fel a listára, összesen közel kétmilliárd forintos tartozással. Ugyanígy sűrű helynek számít a fővárosi Podmaniczky utca 57. 2. em. 14., ahonnan két cég több mint 600 millióval lóg a NAV-nak.

Ez a Podmanicky utcabeli cím az a cím egyébként, ami rekorder a maga nemében, hiszen több mint 1800 cég van ide bejegyezve. A Nyírpalotai út 5. szinte eltörpül emellett, hiszen az csak 782 cég székhelye.  A statisztikák azt mutatják, hogy a tömegesen használt címekre bejegyzett vállalatok 40 százalékkal kockázatosabbak, mint amikor a címen csak egy-két cég található.

A legtöbb cégnek helyet adó címek az országban 

    Székhelycím  Bejegyzett vállatok száma (2010–2013)
 1.  1064 Budapest, Podmaniczky u. 57.  1813
 2.  1141 Budapest, Szugló u. 82.  1450
 3.  1085 Budapest, József körút 69.  1250
 4.  1054 Budapest, Honvéd u. 8.  1166
 5.  1184 Budapest, Aranyeső u. 8.  1089
 6.  1063 Budapest, Szinyei Merse u. 10.  1073
 7.  1037 Budapest, Bokor u 9–11.  788
 8.  1157 Budapest, Nyírpalota u 5.  782
 9.  1078 Budapest, Rottenbiller u 44.  734
 10.  1115 Budapest, Bártfai u 44.  733

Forrás: Opten

Szintén két céggel és mintegy félmilliárd forinttal képviselteti magát az angyalföldi Béke tér 7. fszt. 2. lakása.