Támogatná a munkavállalója lakáshitelét?

2015.01.19. 15:00

Tavaly módosították az szja-ról szóló törvényt, azóta pedig a munkáltató adó- és járulékmentesen akár 5 millió forint értékben nyújthat lakáscélú hiteltámogatást munkavállalóinak. A K&H viszont arra hívja fel a figyelmet, hogy mivel a juttatás elég bonyolult, a cégek jól járhatnak, ha bank vagy tanácsadó cég segítségét kérik az ügyben.

A támogatás iránt egyre többen érdeklődnek, viszont a támogatással bonyolult adminisztráció jár együtt, ráadásul komoly adókockáztatot is jelent, ha a munkáltatók nem tudják alátámasztani megfelelő dokumentációval az adómentességet.

Németh László, a K&H Kkv marketing főosztály vezetője szerint a munkáltatóknak bonyolult feladat egy hitelszerződésről és az adott ingatlanról megállapítani, hogy megfelel-e a jogszabályi feltételeknek. Ezért azt ajánlják a munkaadóknak, hogy a feladatok nagy részébe vonjanak be egy bankot, mivel ott általában jól ismerik az adómentesség feltételeit, ráadásul így a jogi felelősséget is leveszik a vállukról.

Németh szerint a további feladatokban, mint a munkavállaló nyilatkoztatása, tájékoztatása és az ezzel összefüggő adminisztráció, egy cafeteria tanácsadó cég tud segíteni. 

„A gyakorlatban ez úgy működik, hogy amint felmerül az igény egy vállalkozásnál, mi mint cafeteria tanácsadó cég bekapcsolódunk a folyamatba. Előkészítjük az adminisztrációt, tájékoztatjuk a munkavállalókat, és összegyűjtjük az igényeket, valamint segítséget tudunk nyújtani a támogatási igények és a törlesztések követésében, hogy azok szabályszerűen történjenek. Eközben pedig a pénzintézet elbírálja és leigazolja a jogosultságot, és igazolással biztosítja a munkáltatót a támogatás jogszerűségéről, ami adózási oldalról kiemeltfontosságú” – mondta el Puskelyné Király Ágnes, a Top Cafeteria Kft. ügyvezetője.