610-en indulnak tiszta lappal a NAV-nál

2015.01.20. 08:06

Tavaly 610 stabilitási megtakarítási számlát nyitottak az adóamnesztia lehetőségét igénybe vevők, és összesen 37 milliárd 877,3 millió forintot fizettek be – írja az MTI a Napi Gazdaság cikkére hivatkozva. Átlagosan 62 millió forint került a számlákra.

A NAV programjának az a lényege, hogy ha valaki legalább ötmilliót rak be egy ilyen számlára, akkor annak a pénznek az adóhatóság nem nézi a származását, és nem is firtatja az adófizetést. A bankoknak van ugyan adatszolgáltatási kötelezettségük, de mindezt le lehet bonyolítani a számlatulajdonos adatainak kiadása nélkül.

A megtakarítási számla egyik vonzereje az idősávos adókulcs: ha valaki az első három évben kiveszi pénzét a számláról, a kamatadó kétszeresét fizeti, ezt követően a kulcs a harmadik és a negyedik évben megegyezik az adott évre vonatkozó kamatadó mértékével, ami jelenleg 16 százalék.

Amennyiben a kifizetés a negyedik vagy az ötödik évben történik, már csak 8 százalékkal kell adózni, az ötödik évtől pedig az összeg adómentessé válik, sőt a mindenkori állampapírhozamokkal kamatozik.