Megduplázzák: évi 250 milliót is kereshet majd nálunk egy focista

Image uploaded from iOS (2)
2017.06.13. 14:50

Úgy néz ki, még pénteken, épp a magyar futballválogatott Andorra elleni veresége előtt érezte úgy a parlament törvényalkotási bizottsága, hogy betesz egy módosítást a kormány legújabb adócsomagjába.

A jegyzőkönyv ugyan még nincs fenn, de a fideszes Gulyás Gergely vezette bizottság biztosan fideszes indíttatásra szúrta be az elfogadásra váró új törvények közé, hogy a nálunk foglalkoztatott sportolók

az eddigi 125 millió helyett évi 250 millió forintos jövedelemig

használhassák ki az ekhót, ami egy fajsúlyos adókedvezmény. Az ekho összesen 15 százalékos elvonást jelent az artistáknak, grafikusoknak, íróknak, újságíróknak, hangmérnököknek, filmeseknek, valamint az edzőknek és sportolóknak is.

Most csak a sportolók és az edzők számára megduplázták ezt a keretet, aminek igazából nem volt semmi látványos előjele. Így nagyjából

havi 21 millió forintot kereshet

majd nálunk ekhóval legálisan is egy sportoló, ami havi 67 ezer eurónak felel meg.  

Elsősorban arra gondolhatnánk, hogy a legdrágább focisták miatt lehetett szükség erre a lépésre, de igazából már kézilabdában is keringtek arról hírek, hogy például Nagy Lászlónak simán megduplázták a Barcelonában kapott fizetését Veszprémben, és évekkel ezelőtt is már 12-15 millió forint közt vihetett haza. Ha egyre több játékos kap bőven havi tízmillió felett, akkor ott is érthető lenne, ha esetleg lobbiztak volna a klubok az adócsökkentés mellett. A többi foglalkozásnál marad a korábbi, évi 60 millió forintig tartó ekhós limit.

Persze azért valószínűbb az átlagosan jóval többet kereső focistáink miatti limitemelés, ott az állam által kiemelt klubok, sorrendben a Felcsút, a Fradi és a Videoton költségvetése is sokmilliárdos. A Fradi és a Videoton már be is jelentett drágább igazolást külföldről. Az ismét NB I.-es Felcsút viszont még bele se lendült, bár azt hallani, hogy több alapembert is elvinnének a bajnok Honvédból, van rá bőven pénzük. 

Az ekho jelenleg 20 százalékos elvonást jelent a magyar munkáltatóknak, amivel Törökország után nagyjából itt lehet a legkevesebb adóval sportolókat és edzőket foglalkoztatni.