Szilvia
5 °C
16 °C

NGM: Nem a fogyasztók jártak jól az áfacsökkentéssel

B  TE20170802006
2018.05.11. 09:44

Nemhogy nem lettek olcsóbbak az éttermek a vendéglátás áfacsökkentésének hatására, de még emelkedtek is az árak - ezt ismerte be a Nemzetgazdasági Minisztérium a nemrég megjelent konvergenciaprogramban. Az Mfor.hu szúrta ki a jelentésben, hogy az NGM kifejti az elemzésében,

a vendéglátósok jövedelme növekedett az áfacsökkentéssel, a fogyasztók viszont nem nyertek vele. 

A minisztérium azt írja: "Az eredmény összecseng a szektorral kapcsolatos nemzetközi tapasztalatokkal is. A változás hazánkban is a piaci szereplők jövedelmezőségét javíthatta, illetve részben finanszírozási forrásul szolgálhatott a szektor béremeléséhez."Az Mfor megjegyzi, hogy a KSH adatai szerint az éttermi étkezés átlagosan havonta 5 százalékkal drágult az elmúlt egy évben, míg korábban, az áfacsökkentés előtt ez csak 3 százalék volt. 

Volt olyan áfacsökkentés, aminek megjelent a hatása az árakban, például a sertéshús áfájának csökkentése, bár ezzel párhuzamosan más nemzetközi tényezők miatt meg drágább lett a sertéshús, úgyhogy ebből sem éreztek annyit a fogyasztók. A tojás árában viszont például az áfacsökkentés potenciális hatásának csak a fele jelent meg, az NGM-ben sem értik pontosan, hogy miért, ahogy a friss tejnél is csak részben jelent meg az árban az áfacsökkentés hatása. Mindeközben az elmúlt egy évben a tojás ára 20 százalékkal emelkedett, részben azért, mert a nemzetközi tojásbotrány miatt sok tojást kellett megsemmisíteni és telepeket leállítani Európában. 

Arról, hogy mit írt még az NGM a konvergenciaprogramba, itt írtunk részletesebben

(Borítókép:  Turbéky Eszter / MTI)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?