Katalin
-2 °C
3 °C

Orbán: Nem lesznek megszorítások jövőre

2018.06.22. 11:03

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió 180 perc című műsorában arról beszélt, hogy nem kell az inflációs előrejelzés változása miatt újratervezni a 2019-es költségvetést, nem lesznek megszorítások, írja az MTI.

Orbán azt mondta, a magyarországi infláció egyik legerősebb befolyásoló tényezője a nemzetközi olajár, amely ingadozik, a magyar költségvetést pedig nem lehet hozzákötni a nemzetközi olajár változásaihoz. Ilyenkor egy középértéket kell meghatározni az inflációra, és ahhoz kell kötni a büdzsét, ami stabilitást ad - mondta. Külön megjegyezte, hogy a nyugdíjak esetében ha az infláció magasabb, akkor nagyobb lesz - pótlólagosan - a nyugdíjemelés is.

Nemzetközi válságjelek esetében pedig - mint a növekvő kamatok a nemzetközi pénzvilágban, a kibontakozóban lévő kereskedelmi háború és a magas államadósságok - úgy kell költségvetést tervezni, hogy az országvédelmi tartalékot magasabban tervezik, ezért meg is emelték 50 százalékkal.

Szerdán írtunk róla, hogy a kormány és a jegybank inflációs előrejelzése nem egyezik meg, ami a költségvetés szempontjából jogilag nem probléma, viszont a forintgyengüléssel együtt már felmerül a gyanú, hogy a költségvetési tervezet ebben a formában nem áll szilárd lábakon. A jövő évi költségvetés eléggé ki van feszítve, egyes elemzők szerint emiatt is kezdhettek el mostanában Orbánék közelgő válságról beszélni. Ha ugyanis megszorításra kényszerülnek, ráfogható a külső környezetre. Ehhez képest Orbán pénteki nyilatkozatában inkább azt hangsúlyozta ki, hogy ha lesz is válság, azt nem megszorításokkal kezelik majd, hanem a megnövelt országvédelmi alapból.