Egészségügyre és oktatásra is kevesebbet ad a kormány, mint 10 éve

2019.07.29. 10:47

A kormány már majdnem két hónapja benyújtotta a jövő évre vonatkozó költségvetést, amelyet azóta már el is fogadott a parlament. Ahogy akkor írtuk, a kormány jövőre egy kicsit kevesebbet tervez költeni oktatásra és egy kicsit többet az egészségügyre, mint az idén. Ha viszont kicsit nagyobb időhorizonton nézzük azt, hogy a kormány mire költ és mire nem, akkor azt láthatjuk, hogy mindkét ágazatra kevesebb pénz jut majd jövőre a GDP arányában, mint 10 éve. 

A Népszava számolt utána, hogy hogy alakulnak majd jövőre a GDP arányos oktatási és egészségügyi költések és mennyi pénz ment ugyanerre 2010-ben, amikor Orbánék átvették a hatalmat. Azt találták, hogy

  • oktatásra 2020-ban a GDP 4,3 százalékát költené a kormány a 2010-es 5,5 százalék helyett
  • egészségügyre pedig 4 százalékot 4,6 helyett. 

A lap szerint úgy általában "jóléti kiadásoknak" nevezhető tételekre kevesebbet szán a kormány, mint 2010-ben. Akkor a GDP 30,9 százaléka jutott ilyen tételekre, jövőre már csak 24,5 százalék. Az oktatás és egészségügy mellett a nyugellátásokra, családi pótlékra és gyerekeknek járó juttatásokra és lakásügyekre is kevesebbet költ jövőre az állam. 

Több jut viszont az állam gazdasági funkcióira, honvédelemre és rendvédelemre, sőt, az állam működésére úgy általában.