Még egy napja van arra, hogy ne az állam rendelkezzen az adója 1+1 százalékáról

2020.05.19. 16:41 Módosítva: 2020.05.19. 17:18

Még kicsit több mint 24 órája van rendelkezni arról, hogy milyen civil szervezetnek és egyháznak szeretné adni az adója 1 százalékát, május 20-án ugyanis lejár az szja-bevallások határideje. Aki nem dönt arról, hogy kinek szeretné adni az 1 százalékát, az a kormányra hagyja a döntést, hogy mit kezdjen ezzel a pénzzel, az adója 99 másik százalékával együtt. 

Sokaknak nagy könnyebbség, hogy a NAV elkészíti az adóbevallások nagy részét, az 1 százalékokra rászoruló civil szervezetek viszont kifejezetten szenvednek emiatt, ugyanis nagy kényelmükben nagyon sokan nem rendelkeznek az adójuknak arról a kis részéről, aminek az elköltéséről dönthetnének. Az adózók több mint  fele nem rendelkezik az 1+1 százalékról, a rendelkezők száma pedig 2017 és 2019 között 400 ezer fővel csökkent. Mindez milliárdokat vesz el a civil szervezetektől, és hagy az államkasszában. 

Szerda éjfélig viszont még bárki rendelkezhet az adójával, akinek van ügyfélkapu-hozzáférése. A rendelkezőnyilatkozat a bevallás részeként vagy akár önálló nyilatkozatként is benyújtható május 20-ig. Felajánlásokat kizárólag a NAV-nál korábban regisztrált civil szervezetek, a technikai számmal rendelkező vallási közösségek és a kiemelt költségvetési előirányzat kaphatnak.