Még nem rúgnak ki senkit a Dunaferrtől

2013.09.10. 16:30

Nem nevesítik tovább az elbocsátandó dolgozókat, illetve a kormány szeretne már tárgyalni az orosz tulajdonosokkal - kedden délután rögtönzött sajtótájékoztatón ismeretette Czomba Sándor államtitkár és Jevgenyij Tankhilevics cégvezető az újabb tárgyalások eredményeit.

Nem túl nagy engedmény

Augusztus 12-én jelentette be a Dunafer, hogy a veszteséges működés javítása érdekében 1500 dolgozótól válnak meg. Az elmúlt hetekben azonban Czomba Sándor arra kérte a cégvezetést, hogy az adásvételi tárgyalások idejére függesszék fel a leépítést, és szerinte a Dunaferr vezetése partnere is lett ebben a kormánynak.

Annál is inkább, mert ősz közepéig amúgy sem tudnának senkit kirúgni a az üzemi tanács véleményezési ideje és egyebek miatt. Az első, 250 fős elbocsátási hullámot előre bejelentetten november közepére tervezték, szóval még bőven van idő a kormány partnerének lenni amúgy is.

Szívesen megértetnék velük

Jevgenyij Tankhilevics, az ISD Dunaferr Zrt. cégvezetője hangsúlyozta, hogy nagyra értékelik a kormány érdeklődését a cég problémái iránt. Közös célnak nevezte, hogy "a következő évekre a céget egyben tartsuk". De mindezzel együtt a vállalatcsoport jövőjét a menedzsment nem a tulajdonosváltásban, hanem a kormánnyal való együttműködésben látja.

Jelezte, hogy a cégcsoport továbbra is elkötelezett a modernizációra irányuló beruházások és a cég hatékony működtetését biztosító program végrehajtása ügyében. A magasabb szintű találkozók kapcsán annyit mondott, hogy szeretnék elmagyarázni és megértetni a magyar kormánnyal jelenlegi helyzetüket.

Szeretnének leglább eljutni a tulajig

A keddi tárgyaláson abban is megállapodásra jutottak, hogy a cégvezetés kérésére magasabb szinten folytatódnak a tárgyalások. A Dunaújváros Online értesülései szerint ez azt jelenti, hogy Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter közvetlenül az egyik főtulajdonos orosz állami fejlesztési bank, a Vnyesekonombank képviselőivel fog egyeztetni.

Az időpont egyelőre bizonytalan, mint ahogy helyszín is, bár talán érdemes megjegyezni, hogy Tankhilevics vezérigazgató arra az önmagában teljesen értelmetlen újságírói kérdésre, hogy "Moszkva vagy Dunaújváros?" Dunaújváros-t választotta. Ugyanakkor ez elég tavaly még szóba se álltak velünk, nehéz elképzelni, hogy most csak a Duanferrért komoly delegációt küldenének ide.