Itt a kétéves forintmélypont

2014.03.14. 09:24 Módosítva: 2014.03.14. 14:26
    15 perccel késleltetett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu

    315 forint fölé ugrott az euró árfolyama pénteken, 2012. január 10-e óta nem látott szintre gyengült az euróval szemben.

    Az orosz-ukrán válság mélyülése és a kínai lassulással kapcsolatos félelem igencsak idegesíti most a befektetőket, amely jókora hangulatromlást okozott például a feljett részvénypiacokon és ezzel párhuzamosan a feltörekvő devizáknál is - írja a portfolio.hu.

    Emiatt a forint teljesen elvesztette azt az erősödését, amelyet az a tegnapi jelzés váltott ki, miszerint akár rövidesen megállhat az MNB kamatvágási sorozata. Este Pleschinger Gyula Monetáris Tanácstag további kamatvágás exponenciális kockázatairól is beszélt.

    A tegnap reggeli erősödést 314 körülről 311,5-ig a délután második felében gyorsan elvesztette a forint, hiszen határozott hangulatromlás mutatkozott az amerikai piacokon és a borongós hangulat ma reggelig is kitartott.

    A fő mozgatórugó most egyrészt az orosz-ukrán válság, illetve az USA és az EU felőli szankciós fenyegetések, valamint orosz válaszfenyegetések, amelyek reálgazdasági szempontból egyelőre beláthatatlan következményekkel járhatnak.

    Március eleje óta menekítik a befektetők a pénzüket a kockázatosabb országokból, főleg az ukrán helyzet bizonytalansága miatt esnek a régiónk tőzsdeindexei is, a forinttól is sokan szabadulnának. Már ezen héten kedden is majdnem elérte 314 forintot az euró árfolyama, amivel a kétéves mélypontot állítaná be. Azóta párhuzamosan igen komolyan gyengült a két legjelentősebb magyar részvény, az OTP és a Mol is. 

    Eközben egyre több (nyersanyag- és hitelpiaci) jel mutat abba az irányba, hogy Kínában akár intenzív gazdasági lassulási is zajlódhat, ami a globális növekedési kilátásokat is alapvetően ronthatja.