Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Itt a kétéves forintmélypont

2014.03.14. 09:24 Módosítva: 2014-03-14 14:26:34
  15 perccel késleltetett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu

  315 forint fölé ugrott az euró árfolyama pénteken, 2012. január 10-e óta nem látott szintre gyengült az euróval szemben.

  Az orosz-ukrán válság mélyülése és a kínai lassulással kapcsolatos félelem igencsak idegesíti most a befektetőket, amely jókora hangulatromlást okozott például a feljett részvénypiacokon és ezzel párhuzamosan a feltörekvő devizáknál is - írja a portfolio.hu.

  Emiatt a forint teljesen elvesztette azt az erősödését, amelyet az a tegnapi jelzés váltott ki, miszerint akár rövidesen megállhat az MNB kamatvágási sorozata. Este Pleschinger Gyula Monetáris Tanácstag további kamatvágás exponenciális kockázatairól is beszélt.

  A tegnap reggeli erősödést 314 körülről 311,5-ig a délután második felében gyorsan elvesztette a forint, hiszen határozott hangulatromlás mutatkozott az amerikai piacokon és a borongós hangulat ma reggelig is kitartott.

  A fő mozgatórugó most egyrészt az orosz-ukrán válság, illetve az USA és az EU felőli szankciós fenyegetések, valamint orosz válaszfenyegetések, amelyek reálgazdasági szempontból egyelőre beláthatatlan következményekkel járhatnak.

  Március eleje óta menekítik a befektetők a pénzüket a kockázatosabb országokból, főleg az ukrán helyzet bizonytalansága miatt esnek a régiónk tőzsdeindexei is, a forinttól is sokan szabadulnának. Már ezen héten kedden is majdnem elérte 314 forintot az euró árfolyama, amivel a kétéves mélypontot állítaná be. Azóta párhuzamosan igen komolyan gyengült a két legjelentősebb magyar részvény, az OTP és a Mol is. 

  Eközben egyre több (nyersanyag- és hitelpiaci) jel mutat abba az irányba, hogy Kínában akár intenzív gazdasági lassulási is zajlódhat, ami a globális növekedési kilátásokat is alapvetően ronthatja.