Nyolc százalék a munkanélküliség

2014.07.30. 09:37
8 százalékra csökkent az idei év második negyedévében, így jelenleg 359 ezer bejelentett munkanélküliről tud a KSH. Ez azt is jelenti, hogy a márciustól májusig tartó időszakhoz képest nem csökkent a munkanélküliség. A foglalkoztatottak létszáma 4 millió 122 ezer volt, ez 190 ezerrel több, mint egy évvel ezelőtt.

Az idei második negyedévben átlagosan 359 ezer munkanélküli volt, 91 ezerrel kevesebb, mint egy éve. A munkanélküliségi ráta 8 százalék volt április és június között átlagosan, ami az egy évvel korábbinál 2,3 százalékkal kevesebb, viszont a március-májusi átlaghoz képest változatlan – derül ki a KSH számaiból.

 

A foglalkoztatottak létszáma 4 millió 122 ezer volt az idei év második negyedévében, 190 ezerrel több, mint egy évvel korábban. A foglalkoztatottak száma 4,8 százalékkal nőtt előző év azonos időszakához képest.

A közmunka viszont, mint két hete kiderült, a felére esett vissza a választások után hónapban:

 

A munkanélküliségi ráta javulása tehát megállt, ami részben annak tulajdonítható, hogy májusban százezer közmunkás elvesztette a munkáját. Az viszont látszik, hogy a versenyszférában még mindig nem nő olyan dinamikusan a foglalkoztatottság, mint a közfszérában.