Gyöngyi
4 °C
14 °C

300 embert bocsáthat el a Vértesi Erőmű

2015.10.16. 13:29

Háromszáz dolgozó elbocsátása került szóba a Vértesi Erőmű (Vért) menedzsmentjének rendkívüli ülésén – írta az MTI a 24 Óra pénteki számára hivatkozva. A társaság vezérigazgatója, Magyari József azt mondta, hogy a vezetés most még csak az elbocsátás szándékát jelentette be, ami után megkezdődik az érdekképviseleti egyeztetés.

A Vértesi Erőmű a környezetvédelmi normák szigorodása miatt december 31. után nem tüzelhet el szenet, és bár bejelentették a bezárást, annak pontos részletei jelenleg sem ismertek. Az erőműben jelenleg 759-en dolgoznak. A Vért 2020-ig kötelezettséget vállalt Oroszlány és Bokod ötezer lakásának és közületeinek távhő- és melegvíz-ellátására, amit 2016 januárjától az MVM Oroszlányi Erőműfejlesztő Zrt. gázkazános erőműve lát el.

AZ MVM korábban azt tervezte, hogy a környezetvédelmi normák szigorodása miatt a hulladékból származó tüzelőanyagra állítják át a Vértesi Erőművet. A dolgozókat szeptember elején, a jubileumi elismerések átadásakor tájékoztatták arról, hogy az MVM és a Vért úgy látja, hogy mégsem tudnak hulladékra átállni. A tájékoztatón az is elhangzott, a szenes részleg működésének befejezése után a telephelyet bizonytalan időre konzerválják. A Vért az oroszlányi képviselő-testület számára készített előterjesztésében az erőműben 2016 után használható blokkok értékét tízmilliárd forintot meghaladó összegre tartotta.

Akkori becsléseik szerint az erőmű végleges bezárása, majd bontása és rekultivációja 37 milliárd forintot emésztene fel. A költségekre 19,5 milliárd forintig a szénfillér, a villamos energia árába épített támogatás nyújtana fedezetet.