Még idén bezár a vértesi szénerőmű

D KOS20150113001
2015.09.08. 08:02

Még idén bezár a Vértesi Erőmű Zrt. (VÉRT) szenes részlege. Bár volt olyan terv, hogy a bányához tartozó telephely egy részét hulladékból származó tüzelőanyag égetésére állítják át, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. és a VÉRT a technológiai és jogszabályi feltételek miatt ezt végül nem tudja vállalni - írja az MTI az Oroszlányi Televízió hétfő esti adására hivatkozva.

Csiba Péter,  az MVM elnök-vezérigazgatója és Magyari József, a VÉRT vezérigazgatója még a múlt hét szerdán tájékoztatta a dolgozókat arról, hogy a létesítményt nem alakítják át hulladékból származó tüzelőanyagra, a blokkokat az erőmű fejlesztéséről szóló döntésig nem használják semmire - számolt be a csatorna a történtekről az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezetének elnökhelyettesére, Téglás Józsefre hivatkozva.

A műsorban elhangzott, hogy az erőműnek mintegy 400 dolgozója van, de további 200 munkavállaló az MVM OVIT Zrt. és alvállalkozók révén kötődik a céghez. A jövőjüket érintő döntésről a jubileumi elismerések átadására összehívott munkásgyűlésen tájékoztatták a dolgozókat.

Százak vesztik el a munkahelyüket

Annyit lehet tudni, hogy több száz ember elbocsátása várható, erről Magyari József, az erőmű vezérigazgatója azt mondta,

ennek bejelentése szeptember végéig várható ..., akkorra a pontos tájékoztatást is megadjuk.

Magyari azt mondta, a szakszervezettel a törvényes határidők betartásával egyeztetnek. A vezérigazgató elmondta, hogy az Oroszlány és Bokod távfűtésére tervezett gázerőmű megvalósul, a települések távhőellátása nem kerül veszélybe.

Már régóta be akarták zárni

A bánya  jó ideje állami lélegeztetőgépen volt, egy ideje már csak szociális szempontok miatt tartották életben, kormányok óta nem merték bezárni annak ellenére, hogy gazdaságilag nem tudott megállni a saját lábán. Januárban már elbocsátottak 270 dolgozót. Márkushegy gyűjtőhellyé vált az utóbbi évtizedekben. Sokan jöttek a sorra bezáró bányákból, hogy itt teljesítsék a bányásznyugdíjhoz szükséges 5000 műszakot.

Az életünk ráment a szénbányászatra

A bánya a Vértes-hegység nyugati felében, Oroszlány, Pusztavám és Bokod között található, 1976-ban nyitotta meg kapuit és 1981. április 1-jén kezdett termelni. Területe 43 négyzetkilométer, az üzem 400-500 méteres mélységben eocénkorú barnaszén kitermelését végzi, ezzel az oroszlányi erőmű alapanyag-ellátását biztosítja. Napjainkig több mint 130 millió tonna szenet termeltek a szénmedencében.  A bányában tegnap még 580-an dolgoztak. A földalatti bányaterület rekultivációjában, az eszközök kimentésében és a létesítmények bezárásában 2016 közepéig 235 ember vesz majd részt.