Még mindig nincs minden rendben a közalkalmazottak bérével

D ATI20111107019
2016.01.09. 08:41
A közalkalmazottak novemberi bérével kapcsolatos december eleji balhé után még mindig nincs minden rendben a közalkalmazotti bérekkel. Rengeteg olyan könyvtáros, tűzoltó, szociális munkás, bölcsődéi dolgozó van szerte az országban, akik a decemberi bérüknek csak töredékét kapták meg karácsony után vagy az új évben.

Ha emlékeznek, december elején több százezer közalkalmazott, tanárok, ápolók, szociális munkások, rendőrök, tűzoltók és még sokan mások azt látták, hogy nem jött meg a fizetésük, vagy a bérüknek és juttatásaiknak csak egy részét utalta ki nekik a munkahelyük.

A probléma hátterében mindenki a Magyar Államkincstár novemberben bevezetett új bérszámfejtő rendszerét, a KIRA-t sejtette, bár a MÁK állította, hogy ők minden intézménynek elküldték a pénzt, hogy aztán azok mit utaltak a dolgozóknak és mit nem, az már nem az ő bajuk. Végül ígérgetésekkel és hóközi fizetésekkel a legtöbb dolgozót kárpótolták, ha nem is teljesen, és a botrány elült.  Most viszont úgy tűnik, hogy a rendszer még mindig nem tökéletes. Több forrásból is úgy tudjuk, hogy az országban több helyen, Fejér megyétől Budapesten át Gyuláig

sok olyan közalkalmazott van, aki 30-50, vagy akár 100 ezer forinttal kevesebb pénzt kaptak, mint kellett volna. 

A probléma a hierarchia minden szintjén jelentkezik, van olyan közintézmény, ahol a takarító  a bére egyharmadát kapta meg, a vezetőnek pedig nulla forintot utaltak decemberre. Szakszervezeti vezetők szerint most jóval kisebb a probléma, mint december elején, amikor folyamatosan csörögtek a telefonjaik, de a dolog még mindig nem oldódott meg teljesen.

Egyik vidéki közintézményből például azt jelezték, hogy 84 dolgozóból 6 nem kapta meg a teljes fizetését. A hat alkalmazottban az a közös, hogy mind voltak táppénzen decemberben, vagy tartós betegség miatt járt volna nekik valamilyen kedvezmény, de volt kismama is, aki nem kapta meg a járandóságát. Ezen a helyen a dolgozók a pénzük harmadát-ötödét kapták csak meg.

A tűzoltóknál is azok a dolgozók nem kapták meg rendesen a bérüket, akik betegszabadságon voltak, az óraadó tanároknál pedig az utazási támogatások késtek pár embernél, a fizetés egy része mellett.

Hol lehet a hiba?

Nem könnyű kideríteni, hogy ki a hibás azért, hogy nem kapják meg a teljes bérüket a közalkalmazottak. A folyamatnak három szereplője van

  1. az alkalmazott, aki kéri-kapja a bért
  2. a foglalkoztató, annak leginkább valamilyen megyei szintű igazgatósága, aki elküldi a dolgozók adatait, hogy kinek mennyi bér jár, mennyit túlórázott, mennyit volt beteg, stb. 
  3. és a MÁK, ami az adatok alapján bérszámfejt, aztán a pénzt elküldi a foglalkoztatóknak, akik meg elutalják a dolgozóknak. 

Ebből a hármasból leginkább a 2-es és a 3-as szereplő tud elrontani valami, ami miatt valaki mondjuk csak 70 ezer forintot kap 170 ezer nettó helyett. És persze mindenki a másikra mutogat. Ahogy arról már a december elején kialakult helyzetben szó volt, a MÁK novemberben új bérszámfejtő rendszerre tért át és a jól bevált KIR3 rendszer az új KIRA-ra cserélte.

Az átállást már majdnem egy éve tervezték, eredetileg 2015 januártól számolták volna ebben a rendszerben, hogy kinek mekkora fizetés jár, de csúsztak az informatikai beszerzések, ezzel csúszott a tesztelés és a bevezetés is. A tesztelés állítólag nem ment igazán fényesen, az új rendszernek nem elég nagy a rendszerkapacitása és különösen az eltérő munkarendben dolgozók pótlékait elég rosszul tudja kiszámolni. 

A MÁK már decemberben is azzal védekezett, hogy ők minden intézménynek elküldték a pénzt, azt legfeljebb a munkahelyek nem küldték tovább. Esetleg még azzal lehetett baj, ha az intézmények nem küldik el időben a megfelelő adatokat a MÁK-nak, ami azok alapján bérszámfejt. Akik persze állítják, hogy mindent elküldtek időben, rajtuk nem múlott, hogy a KIRA kiszámolja mindenkinek rendesen a pénzét. Lázár János ehhez képest egy kormányinfón azt mondta, hogy elszámolási hiba történt, ezért késnek a bérek. Ilyen hibát viszont az elszámolást végző MÁK tud véteni.

 Ezek szerint két lehetőség van:

vagy a közintézmények lettek szerte az országban hirtelen nagyon rosszak abban, hogy elküldjék időben hogy ki mikor volt táppénzen,  vagy a MÁK rendszere nincs rendben még mindig teljesen.

Mivel mindenki tagadja, hogy ő lenne a hibás, ezért egyik verzió sincs kizárva. Viszont nem elszigetelt esetekről van szó, a hivatásos tűzoltók szakszervezete szerint minden megyéből keresték őket kollégák, hogy nem jött meg a teljes fizetésük, ezért ez azt jelentené, hogy az ország minden megyei katasztrófavédelmi igazgatósága, együtt a könyvtárak megyei vezetésével és még egy csomó másik intézménnyel együtt elrontotta az adatküldést.

A tűzoltó szakszervezetnél attól tartanak, hogy még a januári bérekkel sem lesz minden rendben, így csak abban reménykednek, hogy hóközi kifizetésekkel kiegészítik a csonka béreket, ahogy ez decemberben is történt. Volt olyan közintézmény is, ahol viszont már jelezték a dolgozóknak, hogy a hóközi kifizetés rendszerhiba miatt nem fog összejönni, úgyhogy akinek a fizetése ötödét utalták csak át, annak várnia kell február elejéig. 

Megkerestük a Magyar Államkincstárat, hogy tudnak-e olyan közalkalmazottakról, akiknek még mindig csúszik a fizetése. Azt a választ kaptuk, hogy nen tudnak ilyenről.