Lázár János nem látta a Habony-videót

2015.12.10. 14:20
Habár a héten nem volt kormányülés, a Kormányinfón Lázár János több aktuális ügyről is beszámolt. A menekültügy, a földárverések, az EU-s kötelezettségszegési eljárás mellett a Habony-videó is napirendre került.
  • Magyarország megtámadta az Európai Bíróságon az Európai Bizottság menekültkvótáról szóló döntését.
  • A kormány Brüsszel bosszújának tartja a magyar menekültügyi szabályok miatt indított, ma bejelentett kötelezettségszegési eljárást, nem jogi, hanem politikai kérdésnek.
  • A mezőhegyesi ménesbirtokból mintagazdaság lesz, amelyet egy kormánybiztos vezet majd.
  • Azért nem utalták el pár ezer ember bérét a közszférában, mert elszámolástechnikai hiba történt, nem arról van szó, hogy a kormány nem tudná vagy akarná kifizetni a béreket.
  • Ha Lázár János budapesti lenne, támogatna a népszavazást a 2024-es olimpiáról, de a kormány nem tervezi kiírni.
  • Lázár János nem látta Habony Árpád ibizai videóját, de hallott róla, és ő nem így tölti a szabadidejét.

A kormány megtámadta a menekültkvótát

Magyarország megtámadta az Európai Bíróságon az Európai Bizottság menekültkvótáról szóló döntését, amely arról szól, hogyan osztanák szét a menekülteket az uniós tagállamokban. Az ügyben a magyar kormány egyeztetett a szlovákok kormánnyal, a bírósághoz párhuzamosan fordul a két ország.

Súlyos európai uniós jogsértést követett el az Európai Bizottság

- mondta Lázár, aki szerint a Bizottságnak nem volt joga felülbírálni a tagállamok vezetőinek döntését. A magyar kormány reméli, hogy a lengyel kormány is csatlakozik majd a kvótarendszert megtámadó államokhoz.

Brüsszel bosszúja a kötelezettségszegési eljárás

Lázár szerint a magyar menekültügyi szabályok miatt indított, ma bejelentett kötelezettségszegési eljárás "egy bosszú Magyarország ellen", "fenyegetés", és csak politikai oka van. A kormány szerint a magyar menekültügyi szabályok megfelelnek az alkotmányos és emberi jogi követelményeknek.

A kormány az általa vitatott kötelezettségszegési eljárás folyamán élni fog a válaszadás lehetőségével, és kész tárgyalni a brüsszeli bizottsággal, vagy akár arra is, hogy bírósághoz forduljon.

Lázár szerint az is egyfajta bosszú, hogy "lopakodó módon próbálják Magyarországot kizárni Schengenből".

Lázár János nem látta a Habony-videót

Lázár János kapott kérdést arról, hogy Habony Árpádot egy ibizai szórakozóhelyen levideózták. A miniszter először csak annyit mondott, hogy

Ibizán nem jártam.

Majd azt mondta, nem látta a felvételt Habony Árpádról, de kollégái elmesélték neki, és "a csinos hölgyek miatt" érdemes megnézni, nem Habony miatt. Lázár azt mondta, nemzetbiztonsági kockázat nem merül fel, és nem szeretne foglalkozni senkinek a "magánviszonyaival", szabadidejével, de annyit megjegyzett, hogy

én nem így töltöm el a szabadidőmet.

Arra a kérdésre, hogy kínos-e a kormánynak, hogy Habony így viselkedik, azt mondta, "kínos annak, aki így viselkedik".

Mezőhegyesen mintagazdaság lesz

Lázár János Mezőhegyesen járt csütörtök délelőtt, ahol a település polgármesterével is találkozott. A kormány döntött arról, hogy a ménesbirtokból mintagazdaság lesz. Mezőhegyesen egy kormánybiztos vezeti a mintagazdaságot majd. Akik ott dolgoznak, számíthatnak arra, hogy a munkahelyük megmarad. 

Mezőhegyesen az elmúlt hetekben több tiltakozás is volt az állami földek árverése és ménesgazdaság esetleges megszűnése ellen. Lázár azt mondta, Orbán Viktor utasítására utazott most Mezőhegyesre, hogy ezt az új állami felajánlást megtegye. Az állami mintagazdaságba belekerül a ménes ezer hektárja és még ezenkívül 2-3 ezer hektárnyi terület. 

Lázár János megerősítette: a mezőhegyesi földek ügyében született bírósági ítélet ellen fellebbeznek, és folytatni szeretnék a Földet a gazdáknak programot. Elmondta, az eddigi földárveréseken összesen 75 ezer hektárt adtak el, 100 milliárd forint értékben.

Nyugalom, utalják a béreket!

Lázár megmagyarázta, miért késik több ezer fizetés a közszférában. A Magyar Államkincstár 900 ezer ember bérszámfejtését végzi minden hónapban, havonta általában 6500 hibás szokott lenni, ez kevesebb, mint 1 százalék. 2190 hibás tétel volt az új rendszerrel, tehát a hibák száma visszaesett - mondta Lázár. A miniszter megjegyezte, hogy december 10. a bérfizetési határidő, folyamatosan utalják a béreket.

Elszámolástechnikai hiba történt, nem arról van szó, hogy a kormány nem tudná vagy akarná kifizetni a béreket

- mondta Lázár, aki elnézést kért azoktól, akiknél csúszik a bér kifizetése.

9000 milliárdnyi uniós pénzt fizettek ki

Az uniós kifizetések átlépték a 9000 milliárd forintot, a kormány az elszámolásokra is felkészült. Lázár közölte, hogy 600 milliárdról vitája van a kormánynak a bizottsággal, ezekben a kormány kész bírósághoz is fordulni.

A leállított M4-esről azt mondta Lázár, hogy kartellbe tömörültek az útépítő cégek (Simicska Lajos Közgépe is köztük van, bár Lázár nem említette), de a Gazdasági Versenyhivatal szerint ez a gyanú nem áll fönn. A bíróság viszont most a Miniszterelnökségnek adott igazat, így a GVH-nak alapos vizsgálatot kell folytatnia a kartellgyanú ügyében.

Megállapodás a norvég pénzekről

A miniszter beszélt a Norvég Civil Támogatási Alap ügyéről, amelyben - erősítette meg - megállapodás született. Így a korábbi viták ellenére újraindul a program, és az alapból felhasználható lesz 37-40 milliárd forint, az elszámolási időszakot pedig meghosszabbítják. A 2014-2020-as időszak esetében azonban még vita van arról, hogy a norvég pénzeket ki ossza ki. A magyar kormány ragaszkodik ahhoz, hogy nála legyen a marsallbot - fogalmazott.

A kormány tiltakozik az Altus megbízása ellen

Az Index a héten írta meg, hogy Gyurcsány Ferenc cége, az Altus újabb uniós megbízást nyert, a lengyel fejlesztéspolitikát vizsgálhatja. Lázár szerint Gyurcsányt azért fizeti az EB, mert a volt miniszterelnök "nagy szószólója a bevándorlásnak és a betelepítésnek". (Igaz, az első kifizetés idején még szó sem volt kvótáról és a menekültek betelepítéséről.)

Belpolitikát csinál Brüsszel Magyarországon.

A magyar kormány szerint tiltott pártfinanszírozás történik az Altus segítségével, mivel az Altus Gyurcsány cége, és Gyurcsány a legfőbb támogatója a DK-nak. A kormány tiltakozik ez ellen, és a lengyel kormánnyal is felveszi a kapcsolatot.

Lázár támogatná az olimpiás népszavazást, ha

Lázár kapott egy kérdést arról, hogy támogatja-e, hogy legyen népszavazás a 2024-es budapesti olimpiáról.

Ha budapesti lennék, támogatnám a népszavazást, de nem vagyok budapesti

- adott rejtélyes választ Lázár. Egy azonban biztos, a kormány nem kíván népszavazást kiírni, a budapesti közgyűlés egy legitim szervezet Lázár szerint.