Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Magyar Idők: Már a karácsonyt féltik szakszervezetek

2017.09.15. 08:14

Alááshatja a karácsony előtt várható jelentős forgalmat az áruházakban tapasztalt létszámhiány - írja szakszervezeti forrásokra hivatkozva a kormányzati kommunikációval eléggé együtt mozgó Magyar Idők. A lap szerint a múlt heti Tesco-sztrájk óta a szakszervezeteknek több áruházból, például az Auchanból, Sparból, Obiból ,Praktikerből és Coopból is jelezték dolgozók, hogy ott is drámai a munkaerőhiány, a mostani dolgozók le vannak terhelve és már nem bírják sokáig, így ágazati megoldásra lenne szükség. 

A Magyar Idők tálalása szerint az áruházakban tapasztalt munkaerőhiány amiatt alakult ki, mert a kereskedelmi szektorban még az elmúlt időben tapasztalt 20 százalékos átlagbér növekedéssel együtt is 20-30 ezer forinttal alacsonyabbak a bérek, mint a nemzetgazdasági átlag. A lap szerint az alacsony kereskedelmi fizetések miatt a dolgozók inkább összeszerelő és csomagoló üzemekbe mennek dolgozni, ahol könnyebb munkával többet kereshetnek, mint az áruházakban. 

A Tescóban sztrájkoló szakszervezetek egyik követelése az, hogy 15 százalékkal növeljék az alkalmazottak számát, a sztrájk után pedig a Tesco beleegyezett, hogy megvizsgálja, szükség van-e a létszámbővítésre. Most viszont úgy tűnik, hogy a kereskedelmi ágazat létszámhiánya ágazati vita lesz, a Magyar Idők szerint a Munkástanácsok szakszervezet már kezdeményezte, hogy az ügyben tárgyaljon a Kereskedelmi Ágazati Párbeszéd Bizottság.

Mindez remekül passzol a kormányzat szándékaihoz,

amely már régóta szeretné úgy újraszabályozni a kereskedelmi ágazatot, hogy valamilyen indokkal növelje a kereskedelmi cégek, lehetőleg különösen a multi hálózatok költségeit. Tavasszal több kormányzati tervezet is kiszivárgott, amelyekben a parkolóhelyek megadóztatása és hasonló tervek mellett fölmerült például az is, hogy a kormány előírná a kötelező létszámnövelést a kereskedelmi ágazatban. Ha pedig ezt nem tudnák teljesíteni a cégek, akkor a be nem töltött helyek után gyakorlatilag adót kellene fizetniük.

A tervezetekből végül nem lett törvény, de a kormányzati forrásokkal elég jól ellátott Magyar Idők korábban azt írta, hogy ősszel megint napirendre kerülhet a téma, amihez kapóra jön a szakszervezetek panasza. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?