Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A dinnyét is utoléri a munkaerőválság

2018.07.16. 08:50

Alig van, aki leszedje a magyar dinnyét, a termelők úgy próbálnak összevadászni elég munkaerőt és hadra fogható rokont, hogy ne a földeken robbanjanak fel a dinnyék - ez derült ki az ATV riportjából. A tévének nyilatkozó egyik zöldséges azt mondta, az ő dinnyés beszállítója a sárgadinnyét már le se szedi, inkább próbálja a görögdinnyét menteni, mert abban több a pénz. Egy termelő pedig arról beszélt, az ő földjén az egész rokonság beállt dolgozni, és lehet, hogy a jövőben kevesebbet tud csak termelni, ha így marad a munkaerőhelyzet. 

Az ok ismerős: az idénymunkások közül aki tehette, külföldre ment gyümölcsöt szedni, itthon így úgy kell összevadászni a dolgozókat, akik hajlandóak a tűző napon hajolgatni a dinnyékért. A helyzet nagyon hasonló minden más mezőgazdasági idénymunkánál, emiatt például egyre kevesebb málnát termelnek Magyarországon, így az akár el is tűnhet a magyar földekről.

A Magyar Dinnyetermelők Egyesülete szerint náluk azért nem ilyen rossz a helyzet, idén még le tudják szedni a termést, de úgy kell a munkára összevadászni az embereket. A dinnyeszedésért amúgy 800-1000 forintot fizetnek óránként, vagyis az ATV szerint havi 200 ezer forintot meg lehet keresni a dinnyeföldeken. 

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
A dinnyét is utoléri a munkaerőválság

A napon robbannak fel a dinnyék, mert nincs, aki leszedje őket, erről panaszkodnak a termelők.

934 · Jul 16, 2018 08:50am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments