A dinnyét is utoléri a munkaerőválság

2018.07.16. 08:50

Alig van, aki leszedje a magyar dinnyét, a termelők úgy próbálnak összevadászni elég munkaerőt és hadra fogható rokont, hogy ne a földeken robbanjanak fel a dinnyék - ez derült ki az ATV riportjából. A tévének nyilatkozó egyik zöldséges azt mondta, az ő dinnyés beszállítója a sárgadinnyét már le se szedi, inkább próbálja a görögdinnyét menteni, mert abban több a pénz. Egy termelő pedig arról beszélt, az ő földjén az egész rokonság beállt dolgozni, és lehet, hogy a jövőben kevesebbet tud csak termelni, ha így marad a munkaerőhelyzet. 

Az ok ismerős: az idénymunkások közül aki tehette, külföldre ment gyümölcsöt szedni, itthon így úgy kell összevadászni a dolgozókat, akik hajlandóak a tűző napon hajolgatni a dinnyékért. A helyzet nagyon hasonló minden más mezőgazdasági idénymunkánál, emiatt például egyre kevesebb málnát termelnek Magyarországon, így az akár el is tűnhet a magyar földekről.

A Magyar Dinnyetermelők Egyesülete szerint náluk azért nem ilyen rossz a helyzet, idén még le tudják szedni a termést, de úgy kell a munkára összevadászni az embereket. A dinnyeszedésért amúgy 800-1000 forintot fizetnek óránként, vagyis az ATV szerint havi 200 ezer forintot meg lehet keresni a dinnyeföldeken. 

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
A dinnyét is utoléri a munkaerőválság

A napon robbannak fel a dinnyék, mert nincs, aki leszedje őket, erről panaszkodnak a termelők.

934 · Jul 16, 2018 08:50am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments