Matolcsy: Négy nagy bank is kivonulhat

2013.12.20. 16:28 Módosítva: 2013.12.20. 19:24

Valutaváltó

Négy külföldi tulajdonú nagybank kivonulásáról beszélt a Hír TV-ben Matolcsy György jegybankelnök. A műsort ma este vetítik, de a televízió honlapján megjelentekből már kiderült: Matolcsy szerint ez másfél év alatt következik be, írja a Portfolio.hu.

Nem hiteleznek ezek a bankok, nem segítik a magyar gazdaságot – nyilatkozta Matolcsy. A megoldást szerinte részben a magyar tulajdonú kis- és középbankok szerepének erősítése jelenti, de új magyar bankok létrejötte is segítheti, hogy a nagybankok átadják portfóliójukat. Nem kizárható szerinte, hogy új keleti, ázsiai bankok is megjelennek a kivonulók helyén.

Ma Matolcsy szerint 58 százalék a külföldi tulajdonú bankok aránya Magyarországon, 42 százalék hazaiaké. A nyolc nagybank a hitelállomány 70 százalékával rendelkezik, közülük négy is elhagyhatja az országot. Szerinte most úgy tűnik, hogy nem 3-4 év, hanem 6-18 hónap alatt teszik ezt meg.

Decemberben az Unicredit és a CIB egyaránt azt mondta, hogy marad Magyarországon, a Raiffeisennél viszont komolyabbnak tűnik a gyors kimenekülési szándék. 

10 1.png

Az OTP-n kívül gyakorlatilag bármelyik nagybank veszélyben lehet. A bankok hitelállományának visszaeséséből az összes magántulajdonban lévő társaság kivette a részét: egyedül az állami MFB hitelállománya emelkedett. A legnagyobb visszaesést a CIB, a Raiffeisen és a K&H mutatta négy év alatt, tavaly az Erstéé, sőt az MFB- és az OTP-é is jelentős volt.

12.png

Mondja el a véleményét az Index Facebook-oldalán!