Szinte minden díját emeli az OTP

2014.02.17. 16:21 Módosítva: 2014.02.17. 17:43

Valutaváltó

Március elsejétől a legnagyobb magyar bank számlacsomagjai, kártyái és hitelkártyái is drágulnak. A törvény a hitelintézeteknek lehetővé teszi, hogy áraikat évente egyszer az infláció mértékével emeljék (ez nem tévesztendő össze a különböző kormányzati intézkedése miatti drágítással). Az OTP ugyan széleskörűen, de elég visszafogottan lépett - írja az azenpezem.hu.

Március elsejétől számos lakossági számla 4-20 forinttal kerül többe az OTP ügyfeleinek. A tranzakciók többsége néhány forinttal drágul. Azok azonban, akik eseti átutalásra fiókban adnak megbízást, az átlagosnál nagyobb áremeléssel kénytelenek szembesülni. Például a Tempo folyószámlát használóknak a mostani minimum 199 forint helyett 270 forintot kell majd fizetniük. A most még kétezer forint alatti maximum költség pedig 2708 forintra nő.

A bankkártyák éves díja 35-85 forinttal lesz magasabb, ami esetenként még egy százaléknyi áremelkedést sem tesz ki. (Persze a 2013-as infláció sem volt túl magas, a KSH szerint ugyanis a fogyasztói árak tavaly mindössze 1,7 százalékkal emelkedtek.) A hitelkártyáknál 50 forintos a díjemelés. A készpénzfelvétel költsége néhány forinttal nő.

Nem drágul minden

Az OTP a változásokkal kapcsolatban hangsúlyozta: több népszerű számla (Simple, Junior és Alap, valamint a Prémium Plusz csomag) kedvezményes számlavezetési díja változatlan marad. A pénzintézet bankkártyáival és hitelkártyáival pedig továbbra is díjmentes a vásárlás, illetve fennmaradnak a hitelkártyás vásárlásokkal elérhető pénzvisszatérítési akciók, amelyek az elmúlt hónapokban bővültek. Egyes számlacsomagokhoz változatlanul díjmentesen jár az OTPdirekt szolgáltatás, és fennmaradnak a kedvezményes csoportos beszedési díjak, illetve számos bank- és hitelkártyadíj kedvezmény is.

A banki díjak tovább csökkenthetők a megújított kedvezményrendszerrel. Például a számlavezetési díjak vagy a bankkártya éves díja 50-100 százalékkal csökkenthető a banki termékek aktív használata esetén. Ezzel egyidőben az OTP megújítja számos akcióját, a különböző díjmentességi kedvezményeket (például a pénzbefizetésre vonatkozót) egy évvel meghosszabbították. A bank számításai szerint az infláció mértékével történő részleges díjemelés hatása egy-egy ügyfél esetében átlagosan nem éri el a havi 25 forintot.