Jácint
16 °C
31 °C

A Raiffeisen otthagyná Lengyelországot

2014.12.17. 08:01

A Reuters hírügynökség értesülése szerint az osztrák Raiffeisen Bank International (RBI) megválna lengyelországi érdekeltségétől, a Raiffeisen Polbanktól.

"A Raiffeisen lengyel érdekeltsége eladó" - tájékoztatta a hírügynökséget egy az ügyhöz közelálló forrás. Az értesülést két másik forrás is megerősítette, hozzátéve, hogy az RBI a Citigroupot kérte fel potenciális vevők felkutatására.

A Raiffeisen Polbank eszközértéke alapján a nyolcadik legnagyobb lengyel kereskedelmi bank, az idei első kilenc hónapban 172 millió zloty (46 millió euró) nyereséget ért el.

Az RBI mostani lengyel bankjának egy részét a görög EFG Eurobanktól vásárolta meg 2012-ben 460 millió euróért és vonta össze meglévő érdekeltségével. A lengyel pénzügyi felügyelet azzal a feltétellel engedélyezte az ügyletet, hogy az RBI legkésőbb 2016 közepéig vagy tőzsdére viszi a Raiffeisen Polbank részvényeinek 15 százalékát, vagy a saját részvényét vezeti be a varsói tőzsdére.

Az RBI az elmúlt hónapban erősítette meg, hogy magyarországi érdekeltségére tett vételi ajánlatokat vizsgál, tárgyalásokat folytat ukrán érdekeltsége, az Aval bank eladásáról, illetve foglalkozik a szlovén piac elhagyásának a gondolatával.