Bertalan
19 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Elegük van a Quaestor károsultjainak

IMG 0741
2015.08.13. 07:29

Inkorrekt a Quaestor-károsultak kifizetéséről megjelenő kormányzati tájékoztatás a quaestorosok 7 ezer embert számláló Facebook csoportja szerint. Az MTI-hez eljuttatott szerdai közleményükben a károsultak azt írják 

A hivatalos szervek információi alapján a médiában közzétett közlemények téves értelmezése hamis színben tünteti fel a Quaestor-ügy egyes részleteit, ezzel jelentősen torzítva a valóságot.

A csoport szerint a kötvények kárrendezésére vonatkozó Quaestor-törvény jelenleg is hatályos, miután a törvény felfüggesztésére a magyar jogrendszerben kizárólag az Alkotmánybíróság jogosult, amely ezt a "mai napig nem tette meg, mert senki nem is kérte". Ez viszont azt jelenti, hogy

a Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapja (QA) nem tartja be a hatályos törvényt.

A károsultak kifogásolják, hogy

  • A QA sem az MNB-től a nem kaphat gyorshitelt, sem a pénzpiacról nem tudja összeszedni a kárrendezéshez szükséges teljes összeget, mert a Quaestor-törvényben az államnak készfizető kezesség helyett csak sima kezességet írta elő (nem úgy, mint más alapoknál), ez pedig nem elég garancia a pénzpiaci szereplőknek, hogy pénzt adjanak az alapnak. Ez a probléma azonban törvénymódosítással vagy a kormány saját hatáskörben hozott döntésével azonnal orvosolható lenne.
  • A károsultak eddig semmilyen garanciát vagy írásbeli ígéretet sem kaptak egyetlen hivatalos szervtől sem arra, hogy a kártalanításuk minden fenti körülmény ellenére a vállalt határidőre meg fog történni.
  • a kötvényeket kibocsátó vállalkozás tulajdonosai a Quaestor Hrurira Kft. végelszámolását kérvényezték a cégbíróságtól, amivel a csoport szerint megkísérlik a céget egyszerű eljárással megszüntetni, annak ellenére, "hogy ez a cég a botrány története során 4 alkalommal jelentett kamu csődöt önmaga ellen, a szerepe nyilvánvalóan jelentős az ügyben, és mégsem áll semmilyen hatósági zár alatt".

A csoport szerint az eddigi kifizetések nem jelentik azt, hogy a kártalanítás 6 millió forintig maradéktalanul megtörténik minden károsultnál. Azt írják, hogy 

A Quaestor-ügyfelek jelentős hányada egyetlen forint kártérítést sem kapott
 
 

Például azok az ügyfelek, akik a Quaestor Pénzügyi Tanácsadóval szerződtek, és a többiek közül is sokan csak a befektetéseik töredékéhez jutottak csak hozzá.

Fülöp Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti szóvivője az MTI-nek azt mondta, hogy ez azért van, mert eddig a Beva fizette a kártalanításokat, ami viszont  törvényesen azoknak a cégeknek az ügyfeleit tudja kifizetni, amelyek Beva tagok. Éppen ezért eddig csak azok az ügyfelek kaphattak pénzt, akik a Quaestor Értékpapír Kereskedelmi Zrt.-vel szerződtek, és őket is maximum 6 millió forintig tudja kártalanítani a alap.

A többieket, így azt a 497 embert, akik a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt.-vel szerződtek, és azokat, akik 6 millió fölötti kártalanítást várnak, majd a QA tudja kifizetni, ehhez viszont meg kell várni az Alkotmánybíróság döntését. És hogy miért kell várni Az AB-ra? Mert  a másik nagy brókerbotrány, a Buda-Cash károsultjai és az OTP Bank is a testülethez fordult, mert szerintük szembe megy az alaptörvénnyel, ahogy a Quaestor károsultjaival kivételez a róluk szóló törvény.

Az MNB legutóbbi tájékoztatása szerint a 32 ezer Quaestor károsult túlnyomó többségének, 27 233 ügyfélnek augusztus 5-ig kifizették a jogszabály szerint járó kártalanítási összeget. Kicsit részletesebben a Beva

  • a maximálisan kifizethető hatmillió forintos kártalanítási összeget a károsultak mintegy 15 százaléka, 4760 ügyfél kapta meg.
  • Három- és hatmillió forint közötti kártalanításra 6046 károsult volt jogosult, több mint 25 milliárd forint összegben.
  • Hárommillió forint alatti kártalanítási összeget pedig 16 427 fogyasztó számára fizetett ki az alap.