Tényleg nem marad devizahitel Magyarországon

2015.09.28. 08:49

Valutaváltó

Az Országgyűlés múlt héten hozott döntése nyomán, az autóhitelek és személyi kölcsönök forintosításával lényegében megszűnnek Magyarországon a devizahitelek - írja hétfői számában a Magyar Idők a Nemzetgazdasági Minisztérium összesítésére hivatkozva.

A szaktárca közlése szerint az idei év elejére vált lehetővé a devizahitelek végleges kivezetése Magyarországon. Mint írják, a jelzáloghitelek ügyének rendezése során nagyjából 3600 milliárd forintnyi adósság kérdésben kellett megoldást kialakítaniuk. A hitelek átváltása félmillió család otthonát védte meg az árfolyamok ingadozásától.

  • Az autóhitelek és a személyi kölcsönök ügyében történő újabb forintosítás 229 ezer élő szerződést érint, 305 milliárd forint értékben.
  • A szabályok ugyanakkor kiterjednek egyes már felmondott vagy megszűnt szerződésekre is: a forintosítást 260 milliárd forintnyi nem élő személyi kölcsönnél és
  • további 255 milliárdnyi lezárt autóhitelnél is elvégzik majd.
  • Az érintettek 31 milliárd forintot spórolnak meg, az ügyfelek kamatkötelezettségei további 3-4 milliárd forinttal enyhülhetnek.