Elutasította az Alkotmánybíróság a Quaestor-törvényt

2015.11.16. 19:46

Valutaváltó

Több ponton is ellentétesnek találta az alaptörvénnyel az áprilisban elfogadott károsultmentő csomagot az Alkotmánybíróság (Ab), értesült a vs.hu, amelyhez kiszivárogtak az eredetileg keddre várt döntés részletei.

Az Ab szerint a diszkrimináció tilalmába ütközik, hogy jelentős eltérés van a befektetők kártalanítása között, az pedig a káronszerzés tilalmába ütközik, hogy a csődbe ment cég ügyfeleit olyan kötvények után is kártalanítsák, melyek hozamait már felvették korábban. A törvénycsomag kapcsán az OTP és a Buda-Cash-károsultak is az Ab-hoz fordultak .

A Quaestor ügyfeleit a Befektetővédelmi Alap (Beva) 6 millió forintos értékhatárig kártalanította a cég által eladott fiktív kötvények után, míg elvesztett befektetésekben 30 millió forintos összegig fennmaradó részét az áprilisban létrehozott Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapjának kellett volna rendeznie.

Utóbbi viszont eddig nem fizetett, mert a jogilag bizonytalan helyzet miatt sem a jegybank, sem piaci szereplők nem biztosítottak forrást nekik, azzal pedig, hogy az Ab hatályon kívül helyezte a törvényt, a károsultak biztosan nem kapják meg a 6 és 30 millió forint közötti kártalanítási összeget.

A vs.hu ugyanakkor tudni véli, hogy a kormány a kifogásokat figyelembe véve új törvényt készít majd.