Dán bankot perelnek Buda-Cash-ügyben

2016.01.26. 08:14

Valutaváltó

Pert indított a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. (PSFN) a Saxo Bank ellen, hogy visszaszerezze azokat az értékpapírokat és pénzeket, amelyeket a tavaly március óta felszámolás alatt álló Buda-Cash ügyfelei helyeztek el a dán bankban - írja a Világgazdaság.

A nagyjából kétszáz fajta bennragadt értékpapír nagyjából 12 milliárd forintot érhet, és a Saxo arra hivatkozva tartja vissza a pénzt, hogy a platformján üzletelő Buda-Cash-ügyfelek a svájci frank tavaly januári elszállása után nem tettek be pluszfedezetet. A dán bank arra hivatkozik, hogy addig nem adja vissza a pénzt, amit a frank elszállása miatt kellett pluszban elköltenie.

Azt nem lehet tudni, hogy a PSFN mivel érvel a perben, ugyanakkor előnyt jelenthet, hogy a dán felügyelet kétszer is elmarasztalta a Saxót a frankelszállás miatt. Egyrészt azért, mert azt hirdette, hogy annyi pénzt tud rendelkezésre bocsátani az ügyfeleinek, ami megvédi őket attól, hogy olyan helyzetbe kerüljenek, ahol nem tudják zárni a devizapozíciójukat. Másrészt pedig azért, mert nem tájékoztatta megfelelően az ügyfeleit.

A hazai károsultak viszont azt sérelmezik, hogy a Buda-Cashnek a magyar felügyelet által jóváhagyott üzletszabályzatában egy szó sincs arról, hogy a Saxo-platformon kereskedő kliens akkor is elveszítheti a pénzét, ha minden tranzakciója fedezett, vagy ha nincs nyitott ügylete, mivel azt a Saxo felhasználhatja bármilyen Buda-Cashsel szembeni követelése esetén.