Hatalmas bukás lett az ócsai devizás telep

2016.10.18. 13:58

Valutaváltó

Nem folytatja az ócsai devizahiteles-mentő projektjét a kormány, vagyis nem építenek több házat a méregdrágán felhúzott adóslakóparkban. A programról szóló 2011-es határozatot ugyanis hatályon kívül helyezte a kormány – a döntést a Napi.hu szúrta ki a Magyar Közlönyben. 

Az eredeti tervek szerint a Pest megyei Ócsán 66 hektáron 500 házat építettek volna fel, amelyeket olyan családok bérelhettek volna ki, akik nem tudják fizetni a devizahitelüket, és inkább eladják a házukat. A projektnek végül csak az első üteme valósult meg, amelyben 80 családi házat építettek és adtak bérbe, összesen 2,7 milliárd forintból, vagyis 

nem egészen ötödannyi adóst sikerült kimenteni a kormány projektjével, mint eredetileg tervezték.

Egy házra 34 millió forintot költött az állam, jóval többet, mint amennyiért egy hasonló méretű házat lehetett akkoriban venni vidéken, vagy egy lakást Budapesten. Összehasonlításként a Napi.hu megemlíti, hogy a ugyanebben az időben a XIII. kerületben 2,2 milliárd forintért építettek egy 100 lakásos társasházat. 

Az ócsai beruházást a kezdetektől sokan kritizálták, mondván, hogy ennyi pénzből sokkal több családnak lehetett volna segíteni, ha nem egy új vidéki lakópark megépítésére, hanem bérlakások felújítására költötték volna ugyanezt az összeget, illetve hogy ennyi pénzből akár passzívházakat is építhettek volna Ócsára az elkészült fatüzeléses épületek helyett. Valamint az is abszurd ötletnek hangzott a kezdetektől fogva, hogy egy településen adnának lakásokat az ország különböző pontján bajba jutott családoknak, amely ráadásul viszonylag messze is van a munkalehetőségektől, busz pedig csak naponta kétszer jár.

Az első lakásokra 2013 júniusában hirdették meg a pályázatokat, végül a lakópark 2014 novemberére telt meg. A telepen jelenleg 350 fő lakik. Több viszont nem fog, mostani döntésével a kormány ugyanis hivatalosan is kimondta, hogy nem bővíti tovább a lakóparkot. 

A kormány másik adósmentő terve is kimerülni látszik, mint ugyanis kedden kiderült, a Nemzeti Eszközkezelő – amely amúgy az ócsai házakat is bérbe adja – már csak 1500 adós lakását tudja megvásárolni, hogy aztán a lakók kedvezményesen visszabérelhessék azt. A jegybank szerint nagyjából 144 ezer család helyzetét kéne rendezni.   • Hírek
  • Csok