16:00, December 01.
Horvátország 0
Belgium 0
Ahmad bin Ali Stadion F csoport
16:00, December 01.
Kanada 1
Marokkó 2
al-Tumama Stadion F csoport
20:00, December 01. ÉLŐ
Japán 0
Spanyolország 1
Kalifa Nemzetközi Stadion E csoport
20:00, December 01. ÉLŐ
Costa Rica 0
Németország 1

Százezrekkel olcsóbb lehet a lakáshitel, ha a bankok hallgatnak az MNB-re

2017.03.10. 16:08

Valutaváltó

A Magyar Nemzeti Bank új szabályozást akar bevezetni a lakáshitel-piacon, amelynek részeként ősztől megjelenne a „fogyasztóbarát hitel” kategóriája, ami a kamatszint csökkentését és a hiteltermékek egyszerűsödését hozhatja magával.

A Bankmonitor.hu vizsgálata szerint ma a kínált hitelek nagy része nem felel meg a „fogyasztóbarát hitel” előírásainak. Az elemzés szerint ha a bankok az „elvárt” szintre csökkentik a kamatokat, az egy 10 millió forintos hitel esetében a teljes visszafizetésnél már 500 ezer – 1,4 millió forintos spórolást jelentene.

„Fogyasztóbarátnak” az MNB szerint a hitel nevezhető, amely:

  • legalább 3 évig fix törlesztőrészlettel és
  • nem több, mint 30 éves futamidővel rendelkezik,
  • a kamatfelára pedig nem haladja meg a 2,5 százalékpontot.

A Bankmonitor.hu egy átlagos hitelfelvevői helyzetet alapul véve vizsgálta meg a bankok aktuális kínálatát. Azt nézték meg, hogy egy kétkeresős családnak 320 ezer forint havi nettó bevétellel mennyibe kerülne felvenni 10 millió forint lakáshitelt 20 éves futamidőre egy 16,5 millió forintos ingatlan megvásárlásához.

A legolcsóbb hitel ma 2,83 százalékos, a legdrágább 8,2 százalékos kamattal rendelkezik, a legolcsóbb hitel törlesztőrészlete 3 havonta változhat, a legdrágább 20 éven keresztül fix. A kamatváltozás szempontjából biztonságosnak tekinthető, 5 évig fix törlesztéssel bíró hitelek esetén a teljes visszafizetés a legjobb termék esetében 15,9 millió forint, a legdrágább termék esetében 16,9 millió forint.

A bankpiac 95 százalékát lefedő kínálat vizsgálata alapján a Bankmonitor úgy látja, hogy

az 54-ből mindössze hat hitel felel meg az MNB elvárásainak.

A lakáshitelek fele elvérzik azon a ponton, hogy 3 évnél gyakrabban változhat a törlesztőrészletük és a kamatfelár vonatkozásában is csak 2 lakáshitel lenne fogyasztóbarát. A vizsgálatban 30 olyan lakáshitel szerepelt, amelynek a törlesztője legalább 3 évig fix. Ezek közük 6 terméknél alacsonyabb a kamatfelár a megcélzott 2,5 százalékos szintnél. 

bankmonitor 1
Grafika: Bankmonitor.hu

Ha minden bank alkalmazkodik az MNB elvárásaihoz, akkor a hitelfelvevők teljes visszafizetése 10 millió forintos hitelösszegnél 500 ezer és 1,4 millió forint közötti összeggel csökkenhet. Az MNB mostantól várhatóan intenzíven egyeztet majd a bankokkal, hogy ősszel már föl lehessen venni az ilyen fogyasztóbarát hiteleket. De ahogy az elemzésből látszik, aki keres, az már most is találhat olyan lakáshitelt, ami megfelel az MNB követelményeinek.

bankmonitor 2
Grafika: Bankmonitor.hu

Azt viszont a Bankmonitor.hu szerint nem reális várni, hogy minden lakáshitel „fogyasztóbarát” legyen. A lakáshitelek kamatszintjében a pénzügyi logika alapján vissza kell tükröződnie a kockázatnak is, a kockázatosabb ügyfelek pedig a világon mindenhol magasabb kamatszint mellett vehetnek fel hitelt.  • Hírek
  • Hírek