Nem lehetetlen az ingyenes lakáshitel

2017.07.12. 11:36

Valutaváltó

Ha az állam tud ingyenes kamatra hitelt fölvenni, ahogy a magyar állam gyakorlatilag már egy ideje teszi a majdnem nullás, sőt, időnként negatív államkötvényhozamokkal, akkor az állampolgárnak miért nincs ilyen lehetősége – kérdezhetnénk jogosan. A Portfolio.hu elemzése pedig megadja a választ

lehet 0 százalékos kamatot fizetni a lakáshitelre, csak kombinálni kell a lakás-takarékpénztári befizetéseinkkel. 

A titok – írja a Portfolio – a lakás-takarékpénztárakhoz járó 30 százalékos befizetésarányos állami támogatásban van, amely négyéves futamidő mellett 10 százaléknál is magasabb megtakarítási hozamot eredményez. Ahhoz viszont, hogy ez a magas hozam nagyobb legyen, mint a lakáshitelünk kamata, vagyis mi nulla kamatot fizessünk, még kell pár dolog:

  • minél alacsonyabb kamatozású lakáshitelt kell felvenni,
  • egyszerre több családon belüli szerződést kell megkötni,
  •  és minél előbb, vagyis négy év után, majd négyévenként be kell törleszteni a hitelt.

Ha például egy 10 milliós lakáshitelt veszünk föl 20 évre az éppen elérhető legalacsonyabb 2,3 százalékos kamattal, mellette kötünk három lakás-takarékpénztári szerződést 20 ezer forintos havi befizetéssel és a négy éves futamidő lejárta után újat kötünk, akkor 2,3 százalékos lakáshitelkamat mellett a fenti megoldással - 0,15 százalékos belső megtérülési ráta (IRR) lesz a bankrendszer és az állam szemszögéből, vagyis lényegében ők fizetnek nekünk azért, hogy lakáshitelt vettünk fel. Ebben az esetben 52 ezer forintos kezdeti törlesztőrészlet és nyolc éven keresztül 60 ezer forintos takarékpénztári befizetéssel egyrészt 8 év alatt visszafizetjük a 20 éves hitelt, másrészt a megtakarítás hozamösszege nagyobb lesz, mint a törlesztő.

D MTZ20120321007
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Mindez viszont csak 3,3 százalékos kamat alatt működik és akkor, ha a kamatszint nem változik. Ha a mostani, alacsony kamatkörnyezet megváltozik, akkor a nulla százalékos kamatú lakáshitel lehetőségének is annyi lesz.